Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Berättelse 67: Tappat tron på vården

Från 2015
Uppdaterad 01.12.2015 09:41.
anonym kvinna, #hurmårbra

Jag har kämpat länge för att få hjälp för min ångest och depression. Träffat ett oändligt antal läkare. Att inte bli tagen på allvar trots att man är så sjuk att man inte orkar leva är i praktiken ett långsamt självmord.

Självmord, ångest och depression har tagit stor plats i media under 2015. Jag minns framför allt ett reportage från Hufvudstadsbladet 25.7.15 med rubriken”Vi måste tala om depression”. Det handlade om en person som hade upplevt fler självmord inom familjen och hur tabubelagt psykisk ohälsa fortfarande är. Jag kommenterar inte reportaget, men jag tycker slutcitatet är värt att nämna. ”Det finns mycket att göra och det finns miljoner mediciner som kan hjälpa en psykiskt sjuk genom det akuta skedet. Vi tappar folk i onödan. Det finns hjälp att få”. Jag frågar mig om det faktiskt finns hjälp att få eller om det bara är svårt att få hjälp. Anledningen till att jag ifrågasätter är resultatet av en lång rad erfarenheter.

Att vara deprimerad eller ha ångest är som att någon tar över hela din tanke- och handlingsförmåga. En människa förändras mycket under en depression. Självmordstankar och destruktiva beteenden är en del av vardagen. Konsten att fatta förnuftiga beslut försvinner. Det sociala umgänget kräver så mycket energi att det är lätt att utveckla social fobi. Du blir en besvärlig person för dina nära. Ingenting är roligt, ingenting är värt något och ingenting är viktigt. Det är för tungt att känna så man stänger av sitt känsloliv. Det handlar endast om att överleva. Man utvecklar en likgiltighet inför livet och en morbid humor. ”Jag vill inte leva, men det är för lätt att dö”. Självmordet handlar sällan om dödslängtan utan fungerar som ett sista alternativ för att få ångesten att försvinna.

Under de senaste tio åren har mina försök att få hjälp för min psykiska ohälsa blivit många. Det har blivit många träffar med psykologer och läkare samt många besök till HVC. Under mina besök på HVC har jag berättat om mina självmordstankar. Läkarna har skickat mig till en psykiatrisk mottagning då där finns mer specialistkunskap. Det är förståeligt och uppskattat, men då jag väl kommit dit har jag ifrågasatts ifall jag verkligen mår så dåligt. Andra så kallade logiska förklaringar till mitt mående har varit nära till hands. Jag har varit skoltrött, omotiverad, det är biologiskt att unga kvinnor känner såhär, allt bli bättre då jag skaffar partner eller till och med lämnar min nuvarande. ”Du mår inte bra, men du mår inte tillräckligt dåligt för att få hjälp”.

Aldrig att jag blivit behandlad så då jag sökt hjälp för mina höftproblem. Ingen frågar om jag är säker på att jag har ont och inte kan gå. Det finns kanske ingen egentlig manual för hur psykisk ohälsa skall behandlas, men att vården skulle ta en patient på allvar är väl det viktigaste för att kunna hitta en lösning? Psykisk problem går inte att ta i, men det är inte samma sak som att de inte skulle existera. Välbefinnande och en meningsfull vardag går inte heller att ta i men det är vad alla strävar efter. Det är det jag saknar.

Jag vet att en person som mår dåligt psykiskt själv måste söka hjälp och framför allt vilja ha hjälp. Det går inte att bli frisk utan vilja, men vad gör du då ingen är villig att erbjuda dig hjälp till att hjälpa dig själv? Det hjälper inte att bekänna sina mörkaste tankar om att skära upp sin kropp för att man hatar sitt inre eller att avsluta sitt liv. Det hjälper inte att storgråta inför en läkare. Det hjälper inte att ge sitt allt. Det handlar endast om att försöka bevisa att man mår tillräckligt dåligt för att få hjälp. Jag har frågat läkare och psykologer om det är meningen att jag skall försöka ta mitt liv och misslyckas för att övertyga vården om att jag behöver hjälp. Sanningen är att självmordsbenägenhet försvårar kampen ytterligare. Självmordstankar och självmordsförsök försämrar möjligheten att beviljas ekonomiskt stöd från FPA för psykoterapi. Det är däremot väldigt enkelt att få mediciner. Vill man ha mediciner, får man dem. Om de hjälper tänker jag inte spekulera i.

Det är tungt att lida av psykisk ohälsa, men det är nästan ännu tyngre att försöka bli betrodd. Man skall orka med att ständigt få försvara sig och bli skuldbelagd för att man inte är kapabel till att le uppriktigt. Jag har blivit tillsagd att jag skall skärpa mig, växa upp, att mitt beteende är patetiskt och att jag söker uppmärksamhet. Jag önskar verkligen att det bara handlade om att jag måste skärpa mig lite. Att jag inte skulle behöva vara så trött vissa dagar att jag inte kommer upp ur sängen. Att jag kunde studera utan att veta att jag aldrig blir klar då jag inte orkar mer än en timme varje dag. Att jag inte skulle hyperventilerar i min partners famn då ångesten tar över. Det ständiga ifrågasättandet gör att man inte litar på sig själv och accepterar tanken på att vara galen.

Samhällets inställning till psykisk ohälsa är patetisk. Självskadebeteende handlar endast om uppmärksamhet. Ett självmord är egoistiskt. Ungas dåliga mående förklaras bort som tonårsångest och en naturlig del i att växa upp. När någon tar livet av sig funderar samhället på vad som gick fel. Då fanns inte tecken på de psykiska problemen och man undrar varför människor inte söker hjälp. Samhället smiter undan sitt ansvar och människor försvinner. De som tar sina liv har tappat orken att försöka få hjälp i ett system som bygger på att stänga ute de som inte anses må tillräckligt dåligt för att få vård. Jag önskar att det finns någon inom psykiatrin som vill lyssna och vill hjälpa mig. Någon som inte frågar hur jag mår för att sedan endast erbjuda mig en värktablett. Jag ger alla alternativ en ärlig chans. Det får ta hur länge det vill bara det blir bättre. Under mina försök att få hjälp har jag tappat tron på vården och hoppet om att få vård. Jag vill tro att det finns personer inom mentalvården som gör ett bra arbete. Jag vill tro att jag endast har haft otur. Jag vill tro men jag kan inte tro mer.

Min kamp om hjälp fortsätter, men jag undrar om det ens finns hjälp att få. Svaret är att det inte finns någon hjälp att få i ett samhälle där kampen för att få vård i praktiken är ett långsamt självmord.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

#hurmårdu

anonym kvinna, #hurmårbra

Berättelse 67: Tappat tron på vården

Måste jag försöka ta mitt liv för att få hjälp?

hurmårdu

Våga prata om hur du mår

Tack för alla berättelser som kommit till #hurmårdu.

kvinna på gatan

Berättelse 66: "Hittade likasinnade på sociala medier"

Ge den deprimerade utrymme och se bakom fasaden.

#hurmårdu

"Vi missar den manliga depressionen"

Manlig depression fortfarande stigmatiserat.

Ensam kvinna sitter på brygga och tittar ut över en sjö.

Deprimerad eller bara lite smådeppig?

"Ta dig i kragen! En rask promenad gör nog susen!"

Eva Åstrand och Camilla Pitkänen sitter i en soffa.

Anhöriga behöver också stöd

Skuld och skam drabbar ofta de närstående.

Två personer som håller händer.

Skolpsykolog: Tillåt sårbarhet och svaghet i skolan

Mycket kunde göras i skolan för att stärka elevernas hälsa.

hurmårdu

Här är låtarna vi lyssnar på för att må bättre

Svenska Yles publik har valt musiken för #hurmårdu i radio.

hanna mäntylä

Mer psykoterapi och arbete ska hjälpa deprimerade

Social- och hälsovårdsministern: skäms inte över depression.

Tonårsflicka sitter på marken i portgång

Berättelse 65: Man måste våga möta sina rädslor

Det kändes som om jag aldrig var good enough.

Forskaren Torbjörn Josefsson, lektor i psykologi vid Högskolan i Halmstad.

Motion lindrar depression

Forskning visar att motion har berydelse för deprimerade.

ansiktsbild på axel aminoff

Depression: En oavslutad sorg

Avstannad sorgeprocess bakom depression

Tonårsflicka sitter på marken i portgång

Bara hälften som behöver depressionsbehandling får det

Samtalsterapi är effektivast vid lindriga depressioner

kvinnas händer

Berättelse 64: Graviditeten gjorde mig deprimerad

Tack vare terapeuten började jag må bra igen,

skor

De unga kvinnorna nödropar

Prestationskraven och skammen förstör oss.

Marko Kangas för #hurmårdu

Markos depression kunde ha kostat honom livet

Minnen från det förflutna tog Marko på en vansinnesfärd.

unga sjukpensionärer pga depression

Depression skördar unga - allt fler i förtidspension

50 procent fler unga sjukpensioneras på grund av depression.

anaonym kvinna

Berättelse 60: Depressionen var nödvändig

Mår bättre nu, men var ohållbart att inte krascha.

skor

Berättelse 59: Prestationskraven gjorde mig sjuk

Inget slutdatum för att tillfriskna från en depression.

Hasse Nordman och hans fru och stöd Marja-Leena.

Hasse tog sig ur den djupa depressionen

Starkt socialt kapital hjälpte Hasse bli frisk.

#hurmårdu

Berättelse 58: Mörka moln sedan tonåren

Människor som förstår är det viktigaste.

#hurmårdu

Berättelse 57: Borde våga se mina känslor som de är

Har som vuxen börjat känna mig sorgsen.

Marina Maatela utanför Radiohuset

Gör jobbet dig deprimerad? Tala med chefen!

Arbetshälsopsykologens tips till dig som känner dig nere.

Tonårsflicka sitter på marken i portgång

Berättelse 55: Lär dig prioritera

Man måste våga be om hjälp och prioritera rätt.

kvinna går i naturen

Berättelse 54: Var inte så hård mot dig själv

Vetskapen om att folk bryr sig hjälper.

kvinnas händer

Berättelse 53: Snart kollapsar jag

Har tunga år bakom mig, försöker orka för barnens skull.

Berättelse 52: En vän räddade mig

Berätta för någon att du mår dåligt

man tittar över vatten

Berättelse 51: Känns inte som det ska

Hur vet man om man är deprimerad eller inte?

anonym kvinna i naturen

Berättelse 50: Lungsjukdomen gjorde mig psykiskt sjuk

Ingen förståelse för sjukdomen, vilket knäckte mig psykiskt.

anaonym kvinna

Berättelse 49: Ingen visste hur det egentligen stod till

Ångrar att jag inte berättade för vänner.

anaonym kvinna

Berättelse 48: Fick inte hjälp under studietiden

Fick inte den rätta hjälpen förrän jag bytte ort.

Deprimerad människa sitter böjd framåt.

Berättelse 47: Låtsas inte vara starkare än du är

Familjeterapin gav äntligen den hjälp jag behövde.

Ensam kvinna sitter på brygga och tittar ut över en sjö.

Depressionerna blir dyra för samhället

Var femte finländare insjuknar i depression.

catariina salo-bild till #hurmårdu

Catariina Salo: Psykisk ohälsa kan orsaka klasskillnader

För långsamt och byråkratiskt att få hjälp.

anonym kvinna #hurmårdu

Berättelse 45: Min hund hjälpte mig mycket

Bland annat min hund hjälpte mig få ordning på livet igen.

anonym kvinna i naturen

Berättelse 44: Känner sorg över det lilla barnet jag var

Har mått dåligt sedan jag var barn och känner sorg över det.

kvinnas händer

Berättelse 43: Sök hjälp i tid

Att tala med kuratorn hjälpt emig då jag mådde som sämst.

anonym kvinna, #hurmårbra

Berättelse 42: Ätstörning och depression

Efter år av ätstörningar insåg jag att jag var deprimerad.

anonym kvinna i naturen

Berättelse 41: Ett fejkat leende

Efter två år svängde det äntligen!

anaonym kvinna

Berättelse 40: Medicinen räddade mig

Det var svårt att få den hjälp jag behövde.

anonym kvinna i naturen

Berättelse 39: Smärtsamt inse att det finaste ligger bakom en

Livet är stundvis nästan outhärdligt svårt.

skor

Berättelse 38: Skrivandet hjälpte mig

Att skriva och berätta om mitt mående har hjälpt.

man tittar mot vatten

Berättelse 36: Det finns ljus i mörkret

Att bli lämnad gjorde mig sjuk, men är på bättringsvägen.

anonym kvinna #hurmårdu

Berättelse 35: Obligatoriska psykologbesök borde införas

Viktigt stoppa mobbningen, den förstör många!

Deltagande hand på axel

Berättelse 34: Terapi behövs men det är för dyrt

För mycket byråkrati för att få hjälp.

kvinnas händer

Berättelse 33: Förlamad av depression

Återkommande depression gör att jag inte kan jobba.

anaonym kvinna

Berättelse 31: Mobbningen har knäckt mig

Blev utsatt för mobbning i lågstadiet och mår ännu dåligt.

kvinna på gatan

Berättelse 30: Att skiljas från min sambo hjälpte mig

Det var mitt förhållande som gjorde mig deprimerad.

Angelica Qvist & Jenny Renqvist #hurmårdu

Vill förmedla hopp åt deprimerade

Grundade förening för att bryta tabun kring psykisk ohälsa.

anaonym kvinna

Berättelse 29: Det tar för länge att få hjälp

Säg aldrig ryck upp dig till en deprimerad.

händer

Berättelse 28: Jag skäms inte längre över att jag mår dåligt

Det gör ont att tänka att psykisk ohälsa är så tabubelagt.

anonym kvinna #hurmårdu

Berättelse 27: Jag har fått tillbaka känslan av hopp

Jag tror att terapin ska hjälpa fast det är tufft.

kvinna går i naturen

Berättelse 26: Lär dig styra dina tankar!

Sök professionell hjälp om du inte lyckas styra dina tankar.

#hurmårdu

Berättelse 24: Vet inte varför jag blev deprimerad

Terapi och mediciner blev min räddning.

man tittar över vatten

Berättelse 23: Deprimerad sedan jag var 11 år

Svåra kamratrelationer gjorde livet svårt.

anonym kvinna #hurmårdu

Berättelse 22: Ingen förstod mig

Fick hjälp efter självmordsförsök.

kvinnas händer

Berättelse 21: Stora brister inom psykiatrin

Viktigt med fungerande vård och att inte skambelägga.

kvinna i naturen

Berättelse 20: Idag är jag lycklig

Från absoluta botten till ett lyckligt liv.

skor

Berättelse 19: Det finns så många vägar att gå

Insikten om att jag var sjuk hjälpte mig.

anonym kvinna i naturen

Berättelse 18: Låt det ta tid!

Stora livshändelser gjorde mig sjuk.

#hurmårdu

Berättelse 17: Vi måste våga tala om psykiska problem

Jag hoppades på stroke istället för mentala problem.

#hurmårdu

Berättelse 15: Åtta råd av en deprimerad

Ta de första tecknen på allvar och var självisk.

Berättelse 14: Musik hjälper mig att orka

Stress under studeíetiden gjorde mig utbränd.

händer

Berättelse 13: Världens underbaraste psykolog räddade mig

Det viktigaste är att känna sig sedd och älskad.

man joggar ute

Berättelse 12: Träning håller mig flytande

Antidepressiva mediciner och träning hjälper en del.

Berättelse 11: Jag har alltid haft en fasad

Hemma är jag ett gråtande vrak med hjärtklappning.

Berättelse 10: Sjukhuset och mina anhöriga hjälpte

Trodde att hag aldrig skulle bli frisk igen.

Tonårsflicka sitter på marken i portgång

Berättelse 9: Jag var den alltid glada och roliga bruden

Min depression upptäcktes på en rutinkontroll.

Deprimerad människa sitter böjd framåt.

Berättelse 8: Efter att ha skadat mig själv sökte jag hjälp

Det bästa man kan göra är att prata öppet.

skor

Berättelse 6: Psykologens ord hjälpte mig

När jag blev bättre var det som om någon tryckt oå en knapp.

kvinna på gatan

Berättelse 5: Jag vill prata om det - inte tiga

Medicinerna hjälpte mig ur en djup depression.

Berättelse 4: Ge aldrig upp!

Jag var 18 år och hade inga drömmar i livet.

#hurmårdu

Berättelse 3: Sluta skämmas för att du mår dåligt

Ju mindre vi pratar om det, desto större blir skamkänslorna.

Ensam kvinna sitter på brygga och tittar ut över en sjö.

Berättelse 2: Från ett kolmörkt badrum till en upplyst sal

Jag insåg att jag inte behöver prestera för att duga.

händer som håller i varandra

Berättelse 1: Våga be om hjälp

Man får inget pris för att man kämpar i ensamhet.

kärr i skymning

Livskriser höjer risken för depression

Kriser i olika livsskeden kan leda till depression.