Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb ber om ursäkt

Från 2015
Uppdaterad 30.11.2015 11:13.
Stubb: Misstaget är mitt - Spela upp på Arenan

Finansminister Alexander Stubb har bett om ursäkt för sitt misstag kring förvaltarregistret, som han i riksdagen förra veckan påstod har ett brett stöd. Stubb träffade journalister på en kort pressträff på måndagen.

- Jag vill be om ursäkt för det misstag jag gjorde i riksdagen. Det är mitt fel och jag ville aldrig vilseleda någon i frågan, säger Stubb.

- Om det behövs så korrigerar jag mig också i riksdagen, säger Stubb vidare.

Stubb kom förra veckan i riksdagen med felaktiga uppgifter om hur många som stödde registret efter en snabb utlåtanderunda. Registret har ett brett stöd sade Stubb, en uppgift som han på lördagen tvingades korrigera.

- I debattens hetta gör man misstag och det här var ett av dem, sade Stubb till Yles Morgonettan på lördagen.

Stubb försvarade det planerade förvaltarregistret i riksdagen förra veckan. Han sade att myndigheterna är kritiska till det nuvarande systemet och att 90 procent av utlåtandena om förvaltarregistret är positiva. Helsingin Sanomat kunde ändå efter en genomgång av utlåtandena från myndigheterna konstatera att ungefär hälften är mot förvaltarregistret och bara tio procent positiva.

Oppositionen anklagar finansministern för att medvetet ha förvrängt fakta och kräver att det ordnas en förtroendeomröstning. De grönas ordförande Ville Niinistö anser till exempel att Stubb öppet borde berätta varför han stöder det omstridda lagförslaget om ett förvaltarregister för inhemska aktieinnehav.

Stubb sade också på måndagen angående förordningen som rör värdepapperscentraler att regeringen ska behandla frågan på tisdag och att de då kan välja att helt koppla loss frågan om förvaltarregister från ärendet om de så beslutar.