Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

11 saker du inte visste om Billy Idol

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Billy Idol
Bildtext Billy Idol
Bild: EPA / Paul Bergen

Från punk och glamrock via Hollywood till julsånger. Det är mycket som Billy Idol gjort under sitt nu 60-åriga liv. Mer än man kanske kunde tro.

Han började som en lat skolelev i England, men tog sig via rockmusiken till filmernas värld i Hollywood.

Hans karriär – och liv – var nära att få ett olyckligt slut i och med en svår trafikolycka, men han lyckades komma tillbaka och bli något av en föregångare vad gäller sociala medier i marknadsföringen av musik.

Billy Idol må vara mest känd för hittar som White Wedding, Dancing With Myself och Rebel Yell, men han är mer än så. Billy Idols 60-års dag till ära kommer här några intressanta saker du kanske inte visste om honom.

Billy Idol
Bildtext Billy Idol
Bild: EPA / NAKE BATEV

1. Billy Idol är född 30.11.1955 i Middlesex i England och heter egentligen William Broad. I skolan var han lat och därför sade lärarna att han var "idle" (= sysslolös, lat, på tomgång). Som artist ville han först kalla sig Billy Idle, men han ansåg att det förde tankarna för mycket till Eric Idle från Monty Python. Därför blev det Billy Idol.

2. Billy Idol började som punkare på 1970-talet. Han var en del av den s.k. Bromley Contingent som var en grupp unga människor som hängde med Sex Pistols. Andra personer i Bromley Contingent-gänget var bl.a. Siouxsie Sioux och Steve Severin från blivande bandet Siouxsie and the Banshees.

3. 1976 var Billy Idol med och grundade punkbandet Chelsea, men senare samma år hoppade han av för att istället starta gruppen Generation X. Samtidigt bytte Idol från gitarr till sång. Generation X var inte lika renodlat punk som t.ex. tidiga The Clash och Sex Pistols, utan hade mer rockinfluenser från den brittiska 60-tals musiken.

4. En av Billy Idols största hittar är Dancing With Myself. Men ursprungligen spelade han in den i en Ramones-inspirerad version med sitt band Generation X. Det var bland det sista gruppen gjorde innan de splittrades 1981.

5. Efter Generation X flyttade Billy Idol till New York där han arbetade tillsammans med f.d. Kiss-managern Bill Aucoin. De utvecklade Billy Idols image genom att blanda punk med glamrock.

6. Billy Idol må vara en soloartist, men i praktiken är han långt en duo tillsammans med gitarristen Steve Stevens som lirat med Idol ända sedan 1981 (förutom en "liten" paus åren 1986-1999).

Steve Stevens har även spelat med bl.a. Michael Jackson, Harold Faltermeyer (på Grammy-vinnande låten Top Gun Anthem), Vince Neil (Mötley Crüe) och Sebastian Bach (Skid Row).

7. Billy Idols video till Dancing With Myself är gjord av Tobe Hooper, d.v.s. samma man som tidigare gjort skräckfilmen Motorsågsmassakern (The Texas Chain Saw Massacre).

8. I februari 1990 var Billy Idol med om en mycket svår motorcykelolycka som gjorde att han nästan förlorade sitt ena ben. Idol var på väg hem från studion och missade att stanna vid en stoppskylt när en bil körde in i hans sida. Läkarna lyckades rädda benet genom att operera in en metallstav.

På grund av olyckan missade Billy Idol ett par fina filmroller. Regissören Oliver Stone hade utsett en större roll åt Idol i filmen The Doors, men skadorna gjorde att Idol endast kunde ha en mindre roll i filmen.

Billy Idol var James Camerons första val som den ondskefulla cyborgen T-1000 i filmen Terminator 2: Domedagen, men p.g.a. olyckan gick den rollen till en annan person.

Skadorna gjorde även att Billy Idol enbart kunde filmas från midjan och uppåt för videon till singeln Cradle of Love.

9. År 1993 gav Billy Idol ut den experimentella skivan Cyberpunk som trots dåliga försäljningssiffror och negativ kritik ändå var något av en föregångare.

Den teknologiintresserade Idol spelade in hela skivan hemma på sin dator tillsammans med två andra musiker.

Det här sättet att arbeta digitalt med musik var rätt nytt på den tiden. Dessutom var detta en av de allra första plattor som använde sig av nymodigheter som internet, epost, virtuella grupper och multimedia i sin reklam.

Cyberpunk lär t.o.m. vara den första skivan av en större artist som använde sig av det som sedermera fick benämningen sociala medier. Billy Idol var en av de första med att lägga ut en e-postadress på skivkonvolutet. Adressen var idol@well.sf.ca.us, men den fungerar inte längre.

10. Simple Minds-hitten Don't You (Forget About Me) skrevs ursprungligen med tanke på Billy Idol, Bryan Ferry eller bandet The Fixx, men alla tre tackade nej. Billy Idol spelade senare ändå in en egen version till sin samlingsplatta Greatest Hits (2001).

11. Vid sidan av alla sina mer eller mindre klassiska rockhittar har Billy Idol även gett ut en av musikhistoriens mer oväntade julskivor – Happy Holidays (2006). Men istället för att tolka gamla julstandarder kanske han borde ha sjungit White Christmas till melodin i White Wedding. För att inte tala om Dancing With My Elf...

Mer om ämnet på Yle Arenan