Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Belle Epoque: Inredningstyger är en ny modetrend kanske också på Slottsbalen

Från 2015
Uppdaterad 04.12.2015 22:12.
Belle Epoque - Spela upp på Arenan

Modejournalisten Sami Sykkö promenerar vant på Senatstorget. Han bor alldeles i närheten och har klätt upp sig i en dansk smoking och fluga från New York.

Han är en av redaktörerna som presenterar modet på Självständighetsdagens festmottagning på Slottet.

Inredningstyger och brokader

Både jag och Sami Sykkö har flitigt följt med höstens och vinterns internationella modetrender. Vi är eniga om att inredningstygerna har flyttat från soffan till kvinnokroppen. Jag är förtjust i att historiska tyger, som ser ut som om de skulle ha varit sofftyger på Versailles, nu pryder långa festkappor och klänningar.

- Jag tror att vi båda tycker om att det historiska är på modet.

Brokadtyger med olika paljetter, guld- eller silvertrådar ger en fläkt från högtidliga fester från 1700- och 1800-talen. En klänning kan också sys upp av ett äkta, antikt tyg, såsom en väggbonad eller ett sofftyg.

En annan trend är renässansens mode. Kvinnor med strama frisyrer och sidenkläder med guldornamnet och tjockt svart sammet finns hos flera stora modehus just nu. Vi vurmar för det äkta och en tid då via hade stillhet och ro.

Brokadkläder i en tidning.
Bild: YLE/Atte Kaartinen

Ryska fläktar

Det ryska, sagolika klädmodet med inslag av broderier och petit pois har stor genomslagskraft just nu. Det är pompöst med sidentyger, antikrosa rosor på svart botten och frisyrer med mittbena och uppsatta flätor.

Den svenska modetidningen Damernas Värld har ett flera sidor långt läckert modereportage inspirerat av den ryska modedesignern Ulyana Sergeenkos stil. Fotografierna för en till ett frostigt Vinterpalats där hjältinnan stilla speglar sig i antika speglar med tunga guldramar.

-Det är fint att det handgjorda, skräddarsydda lyfts upp.

En kvinna i festklänning speglar sig i en sal.
Bild: YLE/Atte Kaartinen

Byxdresser och gula toner

Två trender som kanske inte ändå dyker upp i Finland är pantsuiten, byxdressen och den gula färgen. Sami Sykkö minns Leena Harkimos byxdress, som hon bar elegant på en bal på Slottet. Dressen kräver mycket av sin bärare.

-Man ser att Leena Harkimo arbetat som modell. Hon bär dressen med fin hållning.

Den gula färgen, solens och självkänslans färg är het ute i världen just nu. Få se om den inspirerat de finländska kvinnorna. Sami Sykkö är skeptisk. Det är få kvinnor som burit gult på Slottet, Anna Abreau och Maria Melin är två brunetter som klätt sig i färgen på Sjävständighetsdagen.

-Den gula färgen skulle passa mycket bra i Presidentens slott.

På Presidentens slott finns flera möblemang med gyllengult sidentyg och några väggar går i svagt gul nyans och kristallkronorna skiftar i ljusgult.

Sami Sykkö och Pia-Maria Lehtola står framför en spegel.
Bild: YLE/Atte Kaartinen

Mer om ämnet på Yle Arenan