Namninsamling mot tidig skolsvenska i Lovisa
Hundratals personer har skrivit under en namninsamling för att bevara engelska som första främmande språk i Lovisas finskspråkiga skolor.
Engelska ska bytas ut mot svenska som första främmande språk i Lovisas finska skolor. Det beslutet har bildningsnämnden i staden fattat.
Beslutet har fått, i skrivande stund, 367 personer att reagera genom att skriva under en namninsamling på nätet.
Enligt namninsamlingen bör skolbarnen ha engelska, inte svenska, som första främmande, obligatoriska språk.
Viktigt med diskussion
Kirsi Nurkkala har startat namninsamlingen. Hon berättar att bildningsnämndens beslut kom som en fullständig överraskning och berörda borde ha fått en chans att komma med åsikter.
- Med den här namninsamlingen vill jag uppmärksamma att föräldrar inte har hörts i den här frågan överhuvudtaget. Det viktiga är att vi får igång en diskussion om det här.
Själv sitter Nurkkala som ordförande för en föräldraförening i en finsk skola. Hon frågade andra personer i föreningen vad de tycker, och hon fick mycket snabbt responsen att beslutet inte är bra.
Motiveringarna gick via bloggen
Nurkkala började samla på sig motiveringar för sin ståndpunkt. Bland hennes motiveringar kan nämnas bland annat att hon anser att engelskans betydelse har ökat i och med ett alltmer internationellt och digitalt samhälle.
Först hamnade motiveringarna i ett blogginlägg, men senare användes de som grund för namninsamlingen.
Svenska är också viktigt
Det är lätt hänt att en debatt kring skolspråken blir tillspetsad och laddad, det är en attityd som Nurkkala tycker är tråkigt.
Själv är Nurkkala mycket tydlig med att hon inte vill trycka ner svenskan.
- Jag anser att det är mycket viktigt att barnen i Lovisa lär sig svenska ordentligt. Mina egna barn läser svenska som frivilligt A-språk i skolan. Men för till exempel vidare studier har man mera nytta av att alla kan engelska.
Bildningsnämndens beslut skulle hålla som sådant, men stadsstyrelsen i Lovisa har valt att ta upp ärendet till diskussion på sitt möte på måndag. Nurkkala väntar nu på styrelsens åsikt för att se hur diskussionen förs vidare.