Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fotoyrket mer än bara rock n’ roll

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 14:44.
Fotografen Frank A. Unger
Bildtext Fotografen Frank A. Unger
Bild: Anders Lönnfeldt/Outhouse media

Drömmen om att hänga med kända band på världsturné sporrade estetikern Frank A. Unger att utbilda sig till fotograf. Pojkdrömmarna fick ändå ge vika för en vardag som fastanställd fotograf/grafiker på Wasa Teater – och bra så.

– Som studerande föreställde jag mig den här typen som driver runt lite rotlöst, fotograferar och är stor konstnär. Men de här rock n’ roll -drömmarna har nog fejdat ut. Jag älskar mitt jobb på teatern och de människor jag får jobba med där, så jag ångrar ingenting.

Kekkonen gav nya utmaningar

Vid sidan av teaterjobbet har Unger också medverkat i en del konstprojekt, så som De Kristallklara och performansen URHO.

– Det började med att skådespelaren Alma Pöysti ringde upp mig och sa ”Jag har rakat huvudet för en roll och ser ut som Urho Kekkonen”, berättar Unger.

Pöystis rakade huvud och tjockbågade glasögon blev startskottet för ett projekt där den forne presidenten Urho Kekkonen återuppstod på olika ställen i Helsingfors. Det hela kulminerade i en föreställning på konstmuseet Kiasma.

– Jag minns det som att det var vinter hela tiden de två åren vi gjorde URHO, eftersom Alma hela tiden ville att vi skulle vara ute på olika ställen. Vi sprang runt i Helsingfors och tog några bilder och hade skoj, och så eskalerade allting. Jag hade aldrig gjort något liknande.

Hellre snyggt än djupt

Rock n’ roll -drömmarna har ändå fått leva kvar på ett hörn. Fastanställningen på teatern gör att Unger på sin fritid kan ägna sig åt sådant som är mer roligt än lönsamt – nämligen att fotografera band och göra musikvideor. Fördelen med att jobba med luspanka musiker är att de ofta är beredda på att pröva på nya saker.

– När jag känner att det här är någonting jag inte har gjort förr… Det är därför jag håller på med det jag gör. När man tar en lyckad en lyckad bild och tar fram den senare, och så tänker man att ”fan nog blev den bra!”

Att fånga det vackra löper som en röd tråd mellan alla de olika projekten.

– Jag är en estet på det sättet att jag inte jobbar så där djupt med stor konst. Jag jobbar mer med att göra snygga bilder, med att få fram skönheten istället för att hitta något komplext budskap, beskriver Frank A. Unger.

Se Frank A. Unger i tv-serien Klick i Yle Fem på fredag 4.12 klockan 20.31 och på Arenan.

Klick: Man kan göra mycket med en pissig kamera - Spela upp på Arenan