Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Finn fem fel i Katja Johanssons klädsel

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 14:49.
Katja Johansson med inkorrekta skor inför slottsbalen
Bildtext Sjyssta skor som Katja har. Men duger de på slottet?
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Katja Johansson och Janne Grönroos ska vara mingelreportrar på självständighetsbalen. Noggranna etikettsregler gäller då man är gäst på slottet, inte minst beträffande klädseln. Katja ställde upp som mannekäng för att visa upp en korrekt och en inkorrekt festdräkt. Hittar du felen?

Katja Johansson med korrekt klädsel inför slottsbalen
Katja Johansson med inkorrekt klädsel inför slottsbalen
Jämförelse av två bilder: Dra till vänster och höger för att se Katjas inkorrekta och korrekta klädsel! Hittar du alla fem fel?
Bilder: Yle/Marcus Rosenlund (vänster), Yle/Marcus Rosenlund (höger)

Så här ska det vara

Riktigt läckert Katja, kleinblå var helt klart förra årets trendfärg på slottet. När klädkoden lyder "frack eller högtidsdräkt" är det en klänning i ett festligare material (nattsärk i trikå gills alltså inte) som gäller. Klänningen ska dock vara hellång, vristerna ska inte synas. Så Katja blir tvungen att sy om klänningsfållen och försöka bekämpa impulsen till spontan cancan-dans under festligheterna.

Ett armbandsur ansågs tidigare vara ett stort no-no både för manliga och kvinnliga balbesökare. Men armbandsuren börjar småningom vara mera accepterade, bland annat svenska kungen använder armbandsur med frack. För damer är regeln den samma som för herrar, men om armbandsuret är mera likt ett armband är det okej att bära ett sådant till högtidsdräkt. Katjas klocka ser kanske lite väl vardaglig ut, så vill hon vara på den säkra sidan är det bäst att lägga klockan i väskan.

Just det ja, väskan! Katja har resonerat helt rätt då hon matchat väskan med skorna. Men till högtidsdräkt är det en aftonväska utan axelband som är det korrekta. Ju mindre aftonväska, desto bättre, så lämna filofaxen, källarnyckeln och pocketboken hemma.

Skorna passar fint till klänningen, men om Katja vill förvissa sig om att hon klätt sig korrekt är skor som inte har öppen tå ett säkrare val. Festliga sandaletter har blivit ett allt med accepterat alternativ på festliga tillställningar, men då blir det snyggast med strumpbyxor utan förstärkt tå. Festskor med tjocka botten må vara moderna, men inte helt etikettsmässiga. Det gäller att lägga band på sin inre Spice Girl.

Många stiliga damer har gått på Slottbalen med utslagna lockar, bland annat Maria Guzenina-Richardson och Tanja Karpela. Men när klädkoden är frack hör det till att damer med långt hår åtminstone delvis har håret uppsatt.

Läs också: Finn fem fel i Janne Grönroos klädsel