Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hemlighetsfull grupp vill stoppa "nazistsvin" med slangbellor

Från 2015
Uppdaterad 01.12.2015 07:42.
Polis och demonstrant
Bildtext Liknande scener på söndag? I fjol ingrep polisen i en anarkistmarsch i Helsingfors på självständighetsdagen.
Bild: Lehtikuva

En hemlighetsfull grupp planerar under namnet "Friheten på spel" att med slangbellor förhindra "nazistsvin" från att marschera på självständighetsdagen. Helsingforspolisen har satt in extra resurser och uppger att det inte går för sig att stoppa andra människor från att marschera.

Gruppen informerar om evenemanget "Friheten på spel" (på finska "Vapaus Pelissä") på en webbplats och på sociala medier. På webbplatsen står "Slangbellorna är redo, äggen är i korgen, siktet är inställt - nu är det dags att bli arg! Vår frihet är hotad den 6.12.2015 när nazistsvinen ska marschera i Helsingfors."

Planen är att stoppa det nationalistiska fackeltåget 612.

Evenemanget marknadsförs med Angry Birds-figurer, vilket har fått Rovio att reagera. Bolaget informerar på sin webbplats att man tar avstånd från våld och att Angry Birds-figurerna används utan lov.

Yle Huvudstadsregionen har försökt reda ut vem som står bakom evenemanget. Enligt en känd anarkist har evenemanget inget att göra med fjolårets självständighetsmarsch "Klassresan från förorten till slottet", som urartade i skadegörelse.

En person som ska delta i evenemanget säger att han delvis vet vem som står bakom men att han inte tänker uppge några namn i offentligheten. Ingen svarar heller på ringbudet som skickas till den e-postadress som finns på evenemangets webbplats.

Polisen vet inte vem som står bakom

Överkommissarie Seppo Kujala vid Helsingforspolisen säger att inte heller polisen har fått kontakt med arrangörerna. Ingen anmälan om demonstrationen har alltså gjorts.

Jag vill ändå att alla som går med i det här ska fundera över om hen vill begå brott.

Överkommissarie Seppo Kujala

- Vi har därför inte kunnat förhandla med de här människorna. Jag vill ändå att alla som går med i det här ska fundera över om hen vill begå brott, säger Kujala.

- Det är inte lämpligt att förhindra andra personer från att lagligt demonstrera.

Polisen har satt in extra resurser och får hjälp från övriga landet. Enligt Kujala finns det tecken på att det kan gå våldsamt till.

Fackeltåget går från Tölö torg till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats.

En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.
Bildtext Under fjolårets fackeltåg deltog flera personer med kopplingar till nynazistiska Finska motståndsrörelsen. Bilden är från Jyväskylä i somras då medlemmar i motståndsrörelsen gjorde sig skyldiga till misshandel och våldsamt upplopp.

"Motbjudande att nazister tillåts vara i fred"

De deltagare i motdemonstrationen som Yle Huvudstadsregionen talar med frånsäger sig ändå våld för att stoppa fackeltåget.

- Det har diskuterats mycket att deltagarna tar med sig slangbellor, men själv tänker jag inte göra det, säger en man, som vill vara anonym.

Han säger att han går med eftersom han inte tycker att nazister ska få röra sig fritt.

Det är motbjudande att nazister tillåts vara i fred och föra fram sin trångsynta tankevärld.

Anonym motdemonstrant

- Det är motbjudande att nazister tillåts vara i fred och föra fram sin trångsynta tankevärld. Men samtidigt gillar jag inte om situationen blir farlig.

"Den politik som förs av dem som ordnar tåget kan inte accepteras"

En annan deltagare, som också vill vara anonym, säger att han motsätter sig våld.

- Jag vet inte hur fackeltåget ska stoppas. Det beror på hur många som kommer på plats. Tanken är att visa att den politik som förs av de främlingsfientliga organisationerna, som ordnar fackeltåget, inte kan accepteras.

Varför har människor inte rätt att tåga från Tölö torg till Sandudd?

- Det handlar inte om rättigheter. Det är mer fråga om att extremnationalistiska organisationer hela tiden får ett större fotfäste. Det är inte fråga om att inte ha rätt att demonstrera utan om rätt till motdemonstration eftersom fackeltåget har obehagliga drag. Det handlar om rasistiskt våld mot utlänningar och om fascistisk politik som inte hör hemma i en demokrati, säger mannen.

Han anser att man har rätt att demonstrera på gatan utan att anmäla om det på förhand.

Politiska symboler förbjudna i fackeltåget

Timo Hännikäinen är en av arrangörerna till fackeltåget. Han är chefredaktör för högerradikala tidningen Sarastus och umgås med personer inom nynazistiska Finska motståndsrörelsen och inom extremnationalistiska Suomen Sisu. Han fotograferades bland annat med Sannfinländaren Olli Immonen vid Eugen Schaumans grav i somras. Hännikäinen vidhåller ändå att fackeltåget är partipolitiskt obundet.

Tanken är att erbjuda ett sätt för vanliga finländare att fira självständighetsdagen.

Timo Hännikäinen

- Tanken är att erbjuda ett sätt för vanliga finländare att fira självständighetsdagen. Det är förbjudet att använda politiska symboler i fackeltåget, enbart Finlands flagga ska vara synlig, säger Hännikäinen.

I fjol var Finska motståndsrörelsen med i tåget. Bevisar inte det att det är fråga om en högerextrem marsch?

- Det gör det inte. De som deltar är med som privatpersoner och representerar inte någon organisation. Oberoende av politisk åsikt har var och en rätt att gå med i fackeltåget.

Kan också personer som inte är finländare gå med i tåget?

- Jo, enligt mig. Ingen grupp är förbjuden från att delta.

Angående planen på att stoppa fackeltåget säger Hännikäinen att han förstått att polisen garanterar deltagarnas säkerhet och att tåget kan genomföras. Hännikäinen säger att deltagarantalet i fjol när fackeltåget ordnades för första gången var några hundra, men att antalet antas öka i år.

Enligt uppgifter på Facebook på måndagseftermiddagen deltar 281 personer i fackeltåget och 126 i motdemonstrationen.

Cykelstället som slängdes in i ett butiksfönster under självständighetsdagen 2014
Bildtext De här båda männen fick sin dom förra veckan. De döms till sju respektive sex månaders villkorligt fängelse samt böter.
Bild: Lehtikuva

Anarkister dömdes till fängelse och böter

Under fjolårets anarkistmarsch "Klassresan från förorten till slottet" förstördes flera affärers fönster i centrum av Helsingfors.

Det mest kända fotot från marschen är när två män slänger en cykelställning genom ett fönster. Männen som slängde cykelställningen dömdes förra veckan i Helsingfors tingsrätt för flera olika brott under det senaste året.

Den ena mannen dömdes för rån, skadegörelse och stöld medan den andra dömdes för samma sak plus olovligt brukande, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.