Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Knatte, Fnatte och Tjatte hyllas

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Ville Peltonen, Saku Koivu ochJere Lehtinen.
Bildtext Ville Peltonen, Saku Koivu och Jere Lehtinen hyllas – med all orsak.

Saku Koivu, Jere Lehtinen och Ville Peltonen bildade i tiderna en av den finländska hockeyhistoriens bästa kedjor. Nu hyllas hela trion när deras landslagsskjortor fryses den 26.12 i samband med junior-VM.

Det är i samband med matchen Finland-Vitryssland i Junior-VM som trions spelskjortor fryses i Helsingforsarenan.

Saku Koivu spelade med nummer 11, Ville Peltonen med nummer 16 och Jere Lehtinen med nummer 26. Deras Knatte, Fnatte, Tjatte-kedja spelade första gången ihop i junior-VM 1993 i Gävle. Året därpå var deras kedja Finlands effektivaste i OS i Lillehammer. Ytterligare ett år senare i Stockholm bidrog kedjan starkt till att Finland vann sitt första VM-guld.

– En tröja upphissad i taket är säkert den största personliga äran en spelare kan få. Äran då man får dela, för mig är det i alla fall en speciell känsla. Om man skulle få uppleva det ensam skulle det vara helt fantastiskt. Men det gör det hela speciellt då Jere och Ville är med, menar Koivu

– Lejonen har alltid betytt mycket för mig. Jag har följt landslaget,sett upp till de föregående och sett dem som förebilder. Jag har fått spela med otaliga fina spelare och av dem kommer de finaste minnena och prestationerna från tiden med Jere och Saku, säger Peltonen.

– Åren har gått och man har inte nödvändigtvis setts eller talats vid, men när vi ses har det inte försvunnit någonstans. Man kan säga att det bara förstärks, kommenterar Lehtinen.

Internationell framgång

Saku Koivu spelade 89 matcher i OS, VM och World Cup med saldot 94 (30+64) poäng. Jere Lehtinens motsvarande saldo var 72 matcher och poängen 22+26=48. Ville Peltonen gjorde hela 145 matcher i OS-, VM- och World Cup-sammanhang med poängen 46+62=108.

Saku Koivu var Montreal Canadiens kapten under nio år och stod för 255+587=832 poäng på 1124 NHL-matcher. Ville Peltonen har vunnit flest VM-medaljer i trion: åtta stycken, varav ett guld, tre brons och fyra silver. Peltonen är även Finlands genom tiderna effektivaste VM-spelare. Det är dock endast Lehtinen som har vunnit Stanley Cup, säsongen -98-99.