Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maxmobarn ledsna - kyrkan avslöjade tomtebluff

Från 2015
Uppdaterad 01.12.2015 15:41.
julturismen är livlig i år
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Jultomten finns inte, det förkunnade predikanten under andakten i Maxmo kyrka i fredags. Många av barnen blev ledsna och föräldrarna är upprörda.

I fredags hade skolelever och dagisbarn samlats i Maxmo kyrka för andakt. Kvinnan som höll andakten sade att barnen inte ska skriva för långa önskelistor inför julen, eftersom alla föräldrar inte har råd att köpa så många julklappar. I det sammanhanget berättade hon att jultomten inte finns.

- Vi är många föräldrar som är upprörda. Det är inte kyrkans sak att berätta om jultomten finns eller inte. Barnen måste få tro på jultomten, säger Anna Påfs, mamma till tre av barnen på andakten.

Påfs är också upprörd över hur andaktsledaren blandade sig i familjens ekonomi med att säga att alla inte har råd med julklappar.

- Det är bedrövligt. Hon kan ju inte veta hur vi prioriterar hemma hos oss, säger Påfs.

Tomten hinner inte med alla

Påfs åttaåriga flicka tog upp andakten på lördagen i samband med att familjen firande lilla-jul.

- Jag sa att tomten visst finns, men att han inte hinner hälsa på hos alla barn och därför har han medhjälpare. Våra två yngre barn verkar inte ha uppfattat vad som sades under andakten, säger Påfs.

Påfs har skrivit ett brev till andaktsledaren och till Tomas Klemets, tf kyrkoherde i Vörå församling. Klemets har hört om andakten.

- Det är inte meningen att vi ska röra upp känslor inför jul och det som har skett är olyckligt. Vi kan inte göra det ogjort, säger Klemets.

Kyrkans budskap handlar om Jesus

Klemets konstaterar att kyrkans budskap inför jul handlar om Jesu födelse.

- Det är skillnad på vad man säger, hur man säger det och när, säger Klemets.

Påfs har tyckt att det har varit trevligt att barnen har kunnat besöka kyrkan från skolan eftersom familjen inte brukar gå i kyrkan.

- Jag vill att barnen själva ska kunna bilda sig en uppfattning och sedan fatta ett beslut om vad de vill tro på när de är äldre, säger Påfs.

Klemets har talat med andaktsledaren och han kommer att föra ett längre samtal med henne om andakten senare.

Yle Österbotten har försökt få kontakt med andaktsledaren under dagen, utan resultat.