Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordirländsk domstol underkänner strikt abortlag

Från 2015
Demonstration i Belfast år 2012 mot den första kliniken på Irland som började skriva ut abortpiller, förutsatt att graviditeten kunde leda till död eller långvariga hälsoproblem
Bildtext Demonstration i Belfast 2012 utanför den första kliniken som skulle skriva ut abortpiller till gravida som riskerade liv och hälsa.
Bild: EPA/PAUL MCERLANE

Nordirlands hårda abortlagstiftning strider mot mänskliga rättigheter. Det slogs fast av högsta domstolen i Belfast på måndagen.

Människorättskommissionen i Nordirland (NIHRC) hade dragit Nordirlands justitieministerium inför högsta domstolen i Nordirland för att få den hårda abortlagen ändrad. NIHRC vill att flickor och kvinnor ska kunna få abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, eller om fostret har så allvarliga skador att det inte kommer att överleva.

Till skillnad från resten av Storbritannien så tillåter Nordirland abort bara om aborten utförs för att rädda en kvinnas liv, eller om graviditeten riskerar att leda till permanenta fysiska eller psykiska skador hos kvinnan.

På måndagen fastslog alltså högsta domstolen i Belfast att den nuvarande abortlagen strider mot mänskliga rättigheter och att offer för våldtäkt eller incest borde få göra abort och att foster som lider av dödliga fosterskador borde få aborteras. Foster med allvarliga skador, men som har en chans att överleva ska inte få aborteras.

Sarah Ewart tvingades resa till England för att göra abort

I Irland är abortlagen lika strikt som i Nordirland och varje år åker tusentals kvinnor över Irländska sjön till Storbritannien för aborter.

I Nordirland tog debatten om abortlagstiftningen ny fart 2013 när nordirländskan Sarah Ewart berättade för BBC om sitt svåra val.

Under Ewarts graviditet upptäcktes att fostret led av anencefali, en sjukdom som innebär att fostrets hjärna och skalle inte utvecklas och som leder till att fostret antingen dör under graviditeten eller under sina allra första levnadsdygn.

Hon förvägrades abort i Nordirland eftersom hennes eget liv inte var i fara, men hon reste till England och lät utföra en abort där.

Domslutet kommer att överklagas

Domaren Justice Horner vid högsta domstolen i Belfast uppmanade det nordirländska justitieministeriet att överväga om det går att införa ovannämnda undantag i den nuvarande abortlagen, så att den kunde leva upp till Europeiska konventionen till skydd för mänskliga rättigheter.

Människorättskommissionen i Nordirland betecknade måndagens domslut som "historiskt", men det är sannolikt att det kommer att överklagas av justitieministeriet, och det nordirländska parlamentet är djupt splittrat angående abortfrågan. - Det trots att de förändringar som högsta domstolen i Belfast föreslår inte skulle göra den nordirländska abortlagstiftningen speciellt liberal.