Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Landskapsförbundet stakar ut nya vårdsorganisationen

Från 2015
Uppdaterad 01.12.2015 11:09.
Österbottens förbund
Bildtext Österbottens hus.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Österbottens förbund kallar till möte med kommunernas representanter den 21 december. Dagen blir avstamp för den nya vårdorganisationen.

Om tre år ska allt vara klart. Då träder social- och hälsovårdsreformen i kraft.

I praktiken betyder det att all social- och hälsovård då tagits över av en ny organisation som är direktvald av folket i Österbotten.

Det finns exempel på sådana organisationer som redan håller på att byggas upp på frivillig bas. En sådan är Siun Sote i Norra Karelen.

- Det finns långt gånga planer för vår del också. Det konkreta beredningsarbetet har delvis gjorts i en tjänstemannagrupp. Det finns redan förslag till hur ett grundavtal kunde se ut, säger Gösta Willman, ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby
Bildtext Gösta Willman.
Bild: YLE/Johanna Överfors

Landskapsförbunden bär ansvar

Det som gör situationen lite klarare just nu är signalerna om att de 18 landskapen ska bli kvar.

- Vi är övertygade om att landskapsförbundet kommer att ha ett stort ansvar för att dra igång det här, säger Gösta Willman.

Den nya organisationen kommer att ansvara för all social- och hälsovård, men mer än så.

- Det handlar också om räddningsväsendet och landskapens nuvarande uppgift, säger Gösta Willman som tänker sig att en samkommun vore en lämplig organisationsform.

- Vi ska komma ihåg att de som beslutar ska vara direktvalda till den uppgiften av folket. Så är det ju inte med sjukvårdsdistriktet i dag.

"Har stått och stampat"

Enligt Gösta Willman håller kallelserna till mötet på att gå ut just nu. Han är inte helt säker på hur man kommer att gå vidare under mötet den 21 december.

- Men antagligen kommer man då att tillsätta olika arbetsgrupper på politisk basis.

Willman tycker att det är positivt att man kan komma igång nu.

- Det hela har ju bara stått och stampat eftersom landskapsindelningen varit så oklar. Nu vet vi med stor sannolikhet att vårt landskap kommer att ha ett eget social- och hälsovårdsdistrikt. Nu är det dags att sätta igång. Det här pågår redan i nästan hälften av distrikten.

Viktig arbetsgivare

En av de saker som det nya distriktet ska slå vakt om är Vasa centralsjukhus och sjukhusets ställning med fullständig jour dygnet runt.

- Det handlar ju om arbetsplatser för 7000-8000 personer och service för närmare 180 000 personer. Det låter kanske länge till sista december 2018. Men i praktiken är det väldigt mycket som ska göras innan det hela är klart, påpekar Gösta Willman.