Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förslag: Daghemmet Laban i Lojo flyttar inte ännu till Gunnars

Från 2015
Uppdaterad 01.12.2015 19:46.
Daghemmet Laban i Lojo.
Bildtext Daghemmet Laban i Lojo.
Bild: Yle/Minna Almark

Det är fortfarande oklart var de svenska småbarnen i Lojo ska ha sitt daghem i framtiden. Stadsstyrelsen vill att ärendet fortsätter att beredas.

Stadsstyrelsen föreslår fullmäktige att de två finska daghemsgrupperna som nu finns i Gunnars ska fortsätta där. Styrelsen remitterade ärendet om var daghemmet Laban ska finnas.

Det var Toni Hägg (VF) som kom med det nya förslaget då styrelsen möttes i går (30.11). Han understöddes av Hannele Maittila (Meidän Lohja). Ingen i stadsstyrelsen protesterade mot detta.

Beredningen föreslog inför mötet att de svenska daghemsbarnen skulle flytta från Lojo centrum till Gunnars. De finska daghemsbarnen skulle flytta till nya lokaler i Ojanittuhuset då det är klart.

För dyrt att bygga nytt daghem

Lojopolitikerna fick nyss veta att två stora centrumskolor måste rivas och ersättas med nybyggen.

Tjänstemännen har nu utrett om det är möjligt att bygga ett helt nytt svenskt daghem samtidigt som det byggs nya skolor i centrum. Men slutsatsen är att det blir för dyrt.

Beredningen föreslog att daghemmet Laban flyttar till Gunnars i augusti 2016. Medborgarinstitutet Hiiden Opisto skulle då ta i bruk Labans hus. Institutets eget hus rivs så att staden kan placera baracker för de stora centrumskolornas elever på tomten.