Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Charlotta Boucht är aldrig rädd bakom kameran

Från 2015
Charlotta Boucht
Bildtext Charlotta Boucht
Bild: Anders Lönnfeldt/Outhouse media

Charlotta Boucht är fotografen som bara jobbar med sådant som känns viktigt. Därför har de kommersiella uppdragen fått bli, trots att de betalar bättre. Istället har Boucht bland annat åkt runtomkring i världen och fotograferat personer med funktionshinder.

– Jag jobbar bara med sådant jag kan stå för, aldrig för pengarna, säger Boucht, som också livnär sig med hjälp av catering vid sidan om fotograferandet för att få det ekonomiska att gå runt.

Under senare tid har Boucht gjort många resor tillsammans med handikappföreningen Tröskeln (Kynnys). I Kosovo och Etiopien har hon också lett workshoppar där barn med funktionhinder fått lära sig att fotografera.

– Det känns betydelsefullt eftersom man får en sådan direkt kontakt med barnen. Det handlar ganska lite om själva fotograferandet, utan saker runtomkring blir mer betydelsefulla. Barnen får en viktigare roll i familjen. Redan det att du får ta hand om en kamera, någon litar på dig och du kan säga åt brorsan att han inte får röra kameran för att det är din kan vara värdefullt.

Nakna människor liknar grodor

De som läser Helsingin Sanomats månadsbilaga har säkert lagt märke till nakenporträtten i början av tidningen. Charlotta Boucht har fotograferat för serien sedan den startade, och är en rutinerad nakenfotograf också annars.

– Jag är så van vid det här att jag kanske håsar lite. För mig är det helt naturligt att någon står naken i mitt vardagsrum. Men man måste komma ihåg att för modellerna är det första gången, och att det handlar om ett stort förtroende.

Modellerna styr nuförtiden ganska mycket, och många har övat hemma framför spegeln. Digitalkameran har ändå gjort nakenfotografin lättare.

– Av någon orsak ser nakna människor lätt ut som grodor. Fördelen med att fotografera digitalt är att man nuförtiden direkt kan se om en position funkar eller inte, konstaterar Boucht, som fortfarande fotograferar på film om det bara går.

Själv trivs Charlotta Boucht ändå bäst bakom kameran. För henne har fotografyrket varit ett sätt att övervinna sina egna hämningar.

– När jag var ung var jag jätterädd för det mesta – hundar, höga höjder – det fanns oändliga möjligheter att vara rädd. Men när jag fotar är jag aldrig rädd för någonting.

Se Charlotta Bouch i tv-serien Klick i Yle fem den 25.12 klockan 20.31 och på Arenan.

Klick: Glöm hipsterobjektivet - Spela upp på Arenan