Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här kommer Hallyu - vågen av koreansk pop som sveper över Finland

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2016 18:29.
koreansk pop, k-pop, Korea
Bildtext Den koreanska gruppen B1a4 spelar i Helsingfors i december
Bild: CC BY 4.0, author: Puramyun31

Sydkoreansk kultur har väckt intresse över hela världen de senaste tio åren. Speciellt koreansk popmusik, även kallat K-pop, har väckt stort intresse bland de unga i Finland, något som både förundrar men också intresserar allmänheten.

Fenomenet med det stora intresset för K-pop och koreansk kultur kallas Hallyu.

I många år har intresset för K-pop ökat, men musikstilen fick sitt genombrott 2012 då den sydkoreanske sångaren Psy släppte låten Gangnam Style som blev känd över hela världen.

I Finland finns det nu många evenemang där K-pop är i fokus, b.la. ordnas det danstävlingar i K-pop och liknande kvällar runt om i landet. Det finns även läger där man lär sig om K-pop och koreansk kultur.

Vad är K-pop?

- K-pop är koreansk popmusik som numera även utvecklats till musik som innehåller rap, säger Gabriela Wiklund från Olars i Esbo.

Både Gabriela och Johanna Degerth gillar musikgenren.

- Mina föräldrar och vänner tyckte jag var galen då jag berättade för dem, jag kunde ju inte ens språket, säger Johanna.

Gabriela och Johanna är stora fans av k-pop
Bildtext Gabriela wiklund och Johanna Degerth gillar k-pop
Bild: Yle/Emilia Jansson

Båda tjejerna håller med om att man måste anpassa sig lite då man först blir intresserad av K-pop, då det finns aspekter i det koreanska samhället och i musiken som inte existerar i Finland.

- Jag har en kompis från Korea som har lärt oss ord och hjälpt oss med att förstå vad K-pop går ut på, säger Gabriela.

Varken Gabriela eller Johanna tycker att det är ett problem att de inte förstår språket eftersom musiken påminner så mycket om västerländsk musik.

Passionerade finska fans

Sociala medier har spelat en stor roll i spridandet av K-pop. Intresset för Korea som uppkom 2012 tack vare Gangnam Style hade också en inverkan, vilket man kan se eftersom ungefär hälften av alla tillfrågade började gilla K-pop då eller senare.

Finländska fans är väldigt passionerade och vill gärna att man känner till Finland i Korea.

Genom olika utmaningar och projekt lyckades man i mars 2015 få det sydkoreanska pojkbandet Block B att komma till Finland och hålla en konsert för över 1000 fans. Nu har man även lockat B1a4, som är en av de populäraste grupperna bland tjejerna i Korea, till Helsingfors.

Smart marknadsföring med sikte på vinst

Kata Naaranoja har en magisterexamen i östasiatiska studier med inriktning på Korea. Hon har själv varit ett år i Korea och fått uppleva hur landet förändrats sedan det ökade intresset.

- Hallyu är en spridning av produkter från Korea. Det gäller musik och tv-program men omfattar också till exempel elektronik, säger hon.

För tio år sedan var japansk musik populär i Finland, men då den blev allt mera känd valde en del människor att söka sig till något mindre populärt. Valet föll då på Korea och K-pop.

- Det finns den exotiska aspekten som intresserar finländarna, säger Naaranoja och påpekar att den koreanska musiken påminner mycket om den musik som hörs i radion varje dag.

Kata Naaranoja har en magisterexamen i östasiatiska studier med inriktning på Korea
Bildtext Kata Naaranoja
Bild: Yle/Emilia Jansson

Intresset för koreansk kultur och musik har ändå inte bara spridits genom sociala medier.

Den koreanska regeringen är experter på marknadsföring, de har satsat mycket på att få människor medvetna om deras kultur genom filmfestivaler och annat. De tog chansen då de märkte hur intresserade människor var av deras land.

Kata Naaranoja diskuterar om hur Korea får otroligt mycket utav intresset för deras land, men att Finland egentligen inte får något tillbaka. Relationen är alltså väldigt ensidig:

“Förr visste ingen var Korea fanns”

I Korea är man bara glada över att människor börjat lyssna på K-pop.

SoYoung Suh som numera bor i Helsingfors men växte upp i Korea berättar om att koreanerna är stolta över att deras kultur blivit mera känd.

- Förr visste de flesta inte var Korea fanns i världen, nu betyder det att människor kan lära sig mera om vår kultur genom vår egen musik, säger hon.

K-pop är populärt bland de flesta i Korea, men de mest passionerade fansen är ändå i yngre tonåren.

- Jag lyssnar också på K-pop, IU är min favorit eftersom hon skriver sin egen musik. Dessutom tycker jag om Sistar och Apink (tjejgrupper) eftersom jag gillar medlemmarna i grupperna, förklarar SoYoung.

SoYoung Suh växte upp i Korea
Bildtext SoYoung Suh växte upp i Korea
Bild: Yle/Emilia Jansson

Smink, dans och hårt arbete

Det finns mycket inom K-pop som skiljer sig från västerländsk musik.

Killar och tjejer tränar med olika bolag i några år för att utvecklas till de perfekta artisterna. Bolagen sätter ihop olika grupper och utvecklar en strategi för att marknadsföra grupperna så att de får uppmärksamhet. Många unga tjejer och pojkar kan träna i flera år utan att någonsin få chansen att bli artister.

Grupperna kan ha många medlemmar med de största grupperna bestående av över femton medlemmar.

Det finns inte gränser då det kommer till kläder och smink, och gäller båda könen.

Varje grupp har synkroniserade danser som de uppträder med medan de sjunger. Danserna tränar de på i flera timmar per dag för att det skall se helt perfekt ut.

Även våld förekommer

Men även K-pop har sina mörka sidor.

I vissa länder, till exempel i Japan, kan människor bli arga då de tycker det är för mycket K-pop artister och program på tv. Det har skapats en så kallad “anti hallyu movement” där, säger SoYoung.

Hon berättar också om att det har ordnats demonstrationer och att det ibland förekommer fysiskt våld.

Diktaturens svar

Grannlandet Nordkorea vill självklart inte vara sämre och har försökt återskapa K-pop med flickgruppen Morabong band. Gruppen har haft stor succé i hemlandet .

Medlemmarna i gruppen är alla valda av Kim Jong-un och byts ut om de inte presterar tillräckligt bra.

För några månader sedan blev det helt tyst om gruppen och det antogs att de fått problem med myndigheterna. I september var de ändå tillbaka på scen och uppträdde inför en delegation från Kuba.

Är K-pop här för att stanna?

Johanna Degerth är inte säker på om K-pop blir ännu större eller om musikstilen alls fortsätter att vara populär under åren som kommer.

- I början tycker man att den är så underlig, vilket kan stöta bort vissa människor, säger hon och tycker att det spelar en stor roll i om K-pop kommer att kunna bli större.

Kata Naaranoja är inte heller säker på om K-pop kommer att hållas kvar, då hon själv var med om hur populariteten för japansk rock steg stort för att sedan avta. Däremot finns det en faktor i hur länge K-pop kommer att vara populär.

Den koreanska regeringen har använt mycket av sin tid för att skapa en långvarig konsumtion av koreansk kultur, vilket skiljer sig stort från den japanska då japansk musik var den populäraste trenden, säger Naaranoja.

I slutändan tror hon ändå att K-pop sakta kommer att försvinna och någon annan musikstil kommer att ta över.

B1a4 uppträder i Helsingfors på The Circus onsdag 9.12 kl.19.00. Emilia Jansson passade på och träffade bandet före spelningen.

B1A4 intervjuas av Emilia Jansson - Spela upp på Arenan

Text: Emilia Jansson

Emila Jansson deltog i en kurs i musikjournalistik på Svenska Yle i oktober. Kursen var ett samarbete mellan Nylands Svenska Ungdomsförbund och Svenska Yle. Den här artikeln är ett resultat av den kursen.

Mer om ämnet på Yle Arenan