Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Olycklig kringelkrok kring skolsvenskan i Lovisa

Från 2015
Uppdaterad 01.12.2015 11:15.
Tavelsvamp.
Bild: Yle/Marie Söderman

Allt har inte gått rätt till då bildningsnämnden fattade beslut om skolsvenskan förra veckan. Stadsstyrelsen vill nu att frågan ska upp i den finska bildningssektionen.

Förra veckan gjorde bildningsnämnden i Lovisa en linjedragning om att svenskan ska bli det första främmande språket i de finskspråkiga skolorna i stället för engelska. Det här väckte en hel del kritik bland finskspråkiga Lovisabor.

Stadsstyrelsen diskuterade frågan på sitt möte på måndagen, och vill att den ska upp i den finskspråkiga och i den svenskspråkiga sektionen innan bildningsnämnden fattar sitt slutliga beslut.

– Språkundervisningen och hur ärendet bereddes diskuterades i riktigt bra anda. Stadsstyrelsen var väldigt enhällig i hur vi vill att processen fortsätter, säger ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP).

mia heijnsbroek-wirén
Bildtext Arkivbild av Mia Heijnsbroek-Wirén.
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Hoppas på demokratiskt beslut

Styrelsen kunde inte utnyttja sin upptagningsrätt i det här skedet, eftersom bildningsnämndens beslut inte är slutligt.

Heijnsbroek-Wirén hoppas att bildningsnämnden ska diskutera saken och komma överens om att styra ärendet till sektionerna.

Vi får se hur beredningen går vidare. Hur som helst upplevs den här frågan som jätteviktig, och jag hoppas att bildningsnämnden fattar det bästa möjliga demokratiska beslutet.

Mia Heijnsbroek-Wirén

Stadsstyrelsen har också signalerat att man kommer att använda upptagningsrätten efter att beslutet är fattat i bildningsnämnden.

– Där känner jag mig själv lite olustig, men vi får se hur beredningen går vidare. Hur som helst upplevs den här frågan som jätteviktig. Jag hoppas att bildningsnämnden fattar det bästa möjliga demokratiska beslutet.

På väg åt rätt håll

Heijnsbroek-Wirén säger att det är väldigt sällan som beslutsfattandet i Lovisa inte går rätt väg. Det är en bra sak.

Hon tillägger ändå att språkundervisningen brukar diskuteras i sektionerna skilt för sig.

– Därför upplever folk att det är väldigt illa att beredningen gick till på det här sättet. Men jag tror nog att vi får in det på rätt spår, säger Heijnsbroek-Wirén.

Ursprungligen skulle bildningsnämnden fatta sitt slutliga beslut den 15 december. Heijnsbroek-Wirén tror ändå att beslutet om timfördelningen drar ut på tiden till januari i och med att man backar ett steg.

Det här handlar det om

  • Bildningsnämnden i Lovisa vill att de finskspråkiga eleverna ska läsa svenska som första främmande språk.
  • Det betyder att eleverna kanske läser obligatorisk svenska redan i trean i stället för i sjuan. Engelskan kan bli frivillig från fyran.
  • Bildningsnämnden skulle fatta sitt slutliga beslut den 15 december.
  • Linjedragningen väckte stark kritik bland finskspråkiga Lovisabor.
  • Den finska bildningssektionen hade inte hörts och beslutet fattades med SFP-majoritet.
  • Stadsstyrelsen vill nu att man backar ett steg och låter sektionerna ta ställning innan det slutliga beslutet.

Reagerade inte under mötet

Päivi Melamies (Saml) är ordförande i bildningsnämndens finskspråkiga sektion och medlem i bildningsnämnden.

Hon var själv med på mötet där beslutet fattades och hörde till dem som röstade för att tidigarelägga den obligatoriska svenskan.

– Jag måste erkänna att förslaget på mötet kom som en total överraskning för mig också. Men eftersom jag själva har tänkt att det kunde vara bra att tidigarelägga svenskundervisningen reagerade jag inte, säger Melamies.

Hon berättar att frågan har diskuterats i bildningsnämnden redan länge. Därför kanske ingen kom på tanken att beredningen gick fel väg.

Olycklig beredning

– Det blev en lite olycklig kringelkrok. Vi hade nog inte varit i den här situationen om sektionen hade fått säga sitt. Då hade man kunnat säga ”kansa on puhunut, pulinat pois” (grov översättning: folket har talat, sluta babbla).

Melamies kastar ändå bollen åt Mia Heijnsbroek-Wirén som var med på bildningsnämndens möte. Som stadsstyrelsens ordförande håller hon ett vakande öga över processen.

– Hon hade gärna fått säga under mötet att vi kanske borde vänta med att göra beslut, säger Melamies.

Hör man på debatten så är det klart att sektionen kommer att anse att engelskan ska vara första främmande språk också i framtiden.

Päivi Melamies

Har Melamies några aningar om var den finskspråkiga sektionen står i frågan?

– Hör man på debatten så är det klart att sektionen kommer att anse att engelskan ska vara första främmande språk också i framtiden, säger hon.

Bra med gemensam linje

Själv tycker Melamies att det skulle vara viktigt med en gemensam linje för språkundervisningen i både de svenska och de finska skolorna i Lovisa. Man skulle kunna satsa på tvåspråkiga skolor och daghem.

Hon tycker inte heller att det är jämlikt att de svenskspråkiga börjar läsa engelska senare än de finskspråkiga eleverna.

Finskan är första främmande språk i de svenska skolorna.

– Ur den synvinkeln tycker jag att det är bra att också den svenskspråkiga sektionen behandlar frågan. De får fundera på om de skulle vilja ha engelska som första främmande språk i de svenska skolorna också, säger Melamies.