Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den sista pressfotografen?

Från 2016
Uppdaterad 27.01.2016 15:06.
Cata Portin
Bildtext Cata Portin
Bild: Anders Lönnfeldt/Outhouse media

Pressfotografin är inte längre det yrke Cata Portin föreställde sig då hon började jobba. Även om bra bilder är avgörande för både webben och tidningarnas tabloidformat, sparar redaktionerna paradoxalt nog mycket på bildjournalistiken.

– Jag är besviken på hur bildjournalistiken behandlas. Mediehusen sätter inte värde på det visuella, i en tid då bilden ska vara det nya ordet. Istället lägger man ner bildavdelningar och fotografer mister jobbet. Det är inte längre kvaliteten som gäller utan snabbheten, konstaterar Portin.

Cata Portin är numera deltidsanställd som pressfotograf på Hbl, som liksom de flesta andra redaktioner har tampats med hårda sparkrav de senaste åren. Resten av tiden ägnar hon åt sina stora passioner – hästarna, och på senare tid också att utveckla animationer. Dragningen till att vara med där det händer, och att jobbet känns viktigt hör till det som fortfarande lockar i journalistyrket.

– Jag går på känsla när jag fotar och får ofta en bild i huvudet som jag försöker förverkliga. En bra pressbild har en tanke bakom sig och ett budskap – inte bara så att man knäpper av. Som pressfotograf lär man sig att hitta de annorlunda vinklarna, man ställer sig inte där alla andra står, och så insuper man atmosfären och är på alerten hela tiden, så man kan ta bilden då det händer.

Från slott till koja

Som pressfotograf rör man sig i väldigt olika miljöer och träffar människor som lever i usla förhållanden – eller väldigt annorlunda från vad man är van vid.

– I Irak träffade jag bland till exempel en kvinna som rekryterade självmordsbombare. Det var en söt, liten dam som satt där och pratade med oss som om allt var helt naturligt, beskriver Portin.

På väggen hängde affischer med bilder på olika martyrer hon hade rekryterat.

– Bakom kameran är det lättare att gå utanför sin bekvämlighetszon. Det är lättare då man vet att man gör ett jobb och att det är viktigt, säger Cata Portin.

Klick: Se Cata Portins tre fototips! - Spela upp på Arenan

Se Cata Portin i tv-serien Klick fredag klockan 20.30 i Yle Fem och på Arenan.