Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Våra utsända på årets slottsbal

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 11:35.
Slottsbalen-crew 2015.
Bildtext Janina Fry, Marko Hietikko, Janne Grönroos, Katja Johansson, Pia-Maria Lehtola, Carolina Forss, Matilda Gyllenberg och Magnus Swanljung kommer alla att synas eller höras i sändningarna den 6.12
Bild: Yle

Även i år kommer Svenska Yle att se till att publiken erbjuds de mest aktuella gästerna, de vackraste balklänningarna och de intressantaste anekdoterna från årets mest uppmärksammade fest, nämligen självständighetsmottagningen på presidentens slott den 6 december. Eller slottsbalen som den lite mer glamoröst kan kallas.

De som syns i tv-rutan och som intervjuar gäster i direktsändning på Yle Fem i det högljudda vimlet är Katja Johansson och Janne Grönroos. För Johansson som i vanliga fall jobbar som programledare på Tv-Nytt blir 2015 det femte året på slottet som balreporter, medan Grönroos som är programledare för Radio X3M:s morgonprogram, tar på sig fracken för första gången, vilket i sig inte alltid är helt lätt.

- Jag är glad att jag inte ska skaka hand med folk, eftersom den här handsvetten bara blir värre ju närmare den 6 december vi kommer, säger Grönroos som några dagar före festen försöker få koll på ansikten och namn för att kunna känna igen så många som möjligt.

Även om Johansson har varit med flera gånger blir det inte tråkigt. Grundkonceptet är ju rätt lika från år till år, men de olika presidenterna sätter sin egen prägel på det hela, t.ex. vad gäller hurdana personer de väljer att bjuda in.

- Det jag mest ser fram emot är när dörrarna öppnas och veteranerna börjar tåga in i Rikssalen till Jägarmarschen. Jag får varje gång kalla kårar, berättar Katja Johansson.

Det samma gäller säkert många tittare som planerar sin självständighetsdag så att de kan bänka sig i soffan kl 18.50, då sändningen från slottet kör igång på Yle Fem.

Bildtext Det är inte helt lätt att hitta rätt i vimlet
Bild: Derrick Frilund / Yle

Janne Grönroos är den som i år får äran att göra den klassiska intervjun med president Sauli Niinistö och presidenthustrun Jenni Haukio.

- Jag har börjat nia alla min vänner och bekanta, så att jag inte ska göra bort mig och dua presidenten i misstag.

Det är trots allt inte den prestigefyllda intervjun som oroar Grönroos mest inför kvällen på slottet.

- Jag har förstått att det är mycket svårt att röra sig i slottet, så det gäller att planera sina besök till herrarnas i god tid.

Ansiktsmemory

Teamet som däremot kommer att höras allra mest i sändningen på Yle Fem är referenterna. De, vars uppgift är att i rasande takt känna igen festklädda och festsminkade människor som i tur och ordning tågar fram till rikets president och skakar hand.

Det är ingen lätt uppgift alls, speciellt med tanke på att människor tenderar se väldigt annorlunda ut än vanligtvis då de är uppklädda, sminkade och pyntade.

- Dessutom tenderar speciellt herrarna se ganska likadana ut i sina frackar! påpekar Matilda Gyllenberg som är en av årets referenter.

Marko Hietikko och Magnus Swanljung har varit med förr, medan Matilda Gyllenberg är ny i sitt uppdrag. Vid en första anblick på deras arbete kan man tro att de sitter och spelar sällskapsspel, men tittar man närmare på spelbrickorna inser man att ansiktena tillhör våra folkvalda, dvs. riksdagsledamöterna.

Riksdagsmemory är ett beprövat koncept i Slottsbalsteamet och har visat sig vara ett rätt så effektivt sätt att lära sig koppla ihop ansikten med namn sen när det verkligen gäller. Men helt lätt är det inte, har förstaårsreportern Matilda Gyllenberg märkt.

- Jag trodde att jag kunde dem någorlunda men jag kunde bara en bråkdel. Tröstande är däremot att det är möjligt att klämma in en massa ny information i hjärnan. Sedan har vi beslutat att var och en koncentrerar sig på sitt intresseområde, Marko tar idrottsfolk och militärer, Magnus politiker och jag kulturfolk, berättar Gyllenberg.

Det gäller att inte dra sig för att fråga och vara lite påträngande för att få tag på förhandsinformation. Helt omöjligt är det inte.

- Silvia Modig berättade för mig att hon kommer att gå på balen i samma byxdräkt som förra året. Också Eva Biaudet satsar på att återanvända, men detaljerna tänker jag panta på tills vidare, säger Matilda Gyllenberg.

Magnus Swanljung klipper till ett memoryspel av riksdagsledamöter
Bildtext Magnus Swanljung klipper till ansiktsmemory
Bild: YLE/Matilda Gyllenberg

Presidentens kansli har i år meddelat att bland de inbjudna finns en tyngdpunkt på dels kulturfolk, dels på framgångsrika backhoppare.

- De skråen är ju kända för att kunna festa loss, så det blir säkert ett uppsluppet umgänge. Samtidigt fortsätter jakten på det svinhemliga bålreceptet, i år är vi närmare sanningen än någonsin! avslöjar Swanljung.

Delta med #slottsbalen!

Hur firar ni självständighetsdag? Delta i flödet på vår webb och tagga din bild med #slottsbalen! Under kvällen lyfter vi in bilder från Twitter och Instagram på Svenska.yle.fi.

Ett visst förhandsarbete går ju förstås att göra, bland annat att hålla koll på vilka gästnamn som kommer ut i offentligheten och försöka lära sig dem, men för övrigt gäller det att satsa allt på själva dagen och sändningen.

- Årets snackis är ju alltid intessant, och varje år lika svår att förutse, den vet man först efteråt. Tänk bara på hela finska folkets älskling från i fjol, krigsveteranen Hannes Hynönen. Men varje år lär man sig lite nytt om festen, slottet och bådas historia, säger Hietikko.

Tiina Grönroos med en bunt papper. Här står namnen och här finns bilderna på riksdagsledamöterna.
Bildtext Tiina Grönroos är kvinnan bakom namnen!
Bild: YLE/Malin Valtonen

Sanningen är trots allt den att kvinnan bakom många namn som publiken kommer att höra, varken syns eller hörs i själva tv-sändningen. Tiina Grönroos kommer under hela handskakningen att stå i Rikssalen med blicken fastklistrad vid ingången och rapportera till referenterna vem som är på intågande just nu. Hennes metod för att lära sig är rättfram och okonstlad.

- Jag råpluggar namn och ansikten på eventuella gäster och hoppas på det bästa!

In bakom kulisserna

Mannen som kommer att ge publiken den information som kanske inte finns att få i tv-sändningen, heter Marcus Rosenlund. Med en respektabel längd på dryga två meter har han låtit sy upp en egen frack, eftersom det inte gick att hitta en passlig i Rundradions klädgarderob.

Marcus Rosenlund
Bildtext Marcus Rosenlund är mr SoMe

- Mitt uppdrag är att twittra och instagramma allt intressant jag ser och hör inne på slottet, förklarar Rosenlund som kommer att fotografera gästerna, prata med dem och dessutom bjuda på bakom kulisserna-fakta från festen.

Kläder och mode

Svenska Yles egen modeexpert Pia-Maria Lehtola kommer i år att i cirka två timmars tid, under handskakningen, kunna ägna sig helt åt klänningsprakten och årets festmode.

Tillsammans med två inbjudna gäster, designer Janina Fry och modestuderande Carolina Forss, refererar de och kommenterar kläderna i en direktsändning på webben, svenska.yle.fi.

- Jag hoppas på att flera finska modeskapare får klä gästerna i stiliga, unika kreationer. Samtidigt skulle jag hoppas på lite mer internationella fläktar, Italienskt och franskt mode också här i Norden. Svart sammet, brokadtyger och gulddetaljer i renässansstil skulle kännas upplyftande, säger Lehtola.

Mer om ämnet på Yle Arenan