Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiden inne för Porkala stad?

Uppdaterad 01.12.2015 15:02.

Är tiden mogen för Kyrkslätt, Sjundå och Ingå att bilda Porkala stad?

- De tre kommunerna har liknande demografi och vi har en gemensam historia, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz (Sfp). Nu skulle det vara ett bra läge att bjuda på ett alternativ till huvudstadsregionen. Vi har alla förutsättningar att profilera oss som ett annorlunda, attraktivt och konkurrenskraftigt alternativ.

Anders Adlercreutz
Bildtext Ja tack till Porkala säger Anders Adlercreutz

Sjundeåborna öppna för förslag

- Jag är öppen för det här förslaget, säger kommunfullmäktigeordförande Arja Alho (SDP) i Sjundeå. Och jag tror att sjundeåborna också är öppna. För det finns ett behov av att ordna demokratin och närservicen på ett annat sätt.

Vilka fördelar ser du med Porkala?

- Vi har en gemensam historia. Vi har samma kulturlandskap och tvåspråkigheten, säger Alho. Det finns möjligheter, men vi vill nog veta hur det går med social- och hälsovården. Vi vill gärna ha Lojo sjukhus kvar.

Arja Alho i slaget efter tolv,
Bildtext Arja Alho skjuter inte ner Porkala stad.

Porkla dög för ryssen

- Jag har jobbar för den här sammanslutningen i 15 år säger, Thorolf Sjölund (Saml) som sitter i kommunfullmäktige i Kyrkslätt. Vi tvingades ju arrendera Porkala år ryssarna för en ganska lång tid. Så Porkala måste ju vara bra om det dög åt ryssarna.

Thorolf Sjölund
Bildtext Thorolf Sjölund säger ja tack till Porklala.

Se videklipp: Ja tack eller nej tack till Porkla?

Yle Debatt: Är tiden mogen för Porklala stad?
Yle Debatt: Är tiden mogen för Porklala stad? - Spela upp på Arenan