Julgubben kommer i olika format
Jòlasveinar, julenissen, Nikolaus, Weihnachtsmann ... Kär gubbe har många namn - och många former. Vi har kikat på hur julgubbstraditioner ser ut i olika länder.
Den julgubbe som vi i Finland väntar på på julafton är egentligen en blandning av olika figurer. Han anses ha sina rötter i Sankt Nikolaus, en helgonförklarad, barnkär turkisk biskop.
I Sverige har jultomten, som han heter där, påverkats starkt av gårdstomten, en liten tomte som skyddade gården och djuren. En tredje figur som skapat den julgubbe vi känner i dag är julbocken, som förr i världen kom med julklappar.
Men annanstans ter sig julgubben mer eller mindre annorlunda än hemma hos oss. Sådana här versioner av julgubben finns ute i världen.
Ryssland: Fader Frost
I Ryssland heter julgubben Fader Frost och kommer först vid nyår. Nyåret är årets höjdpunkt, som firas i tio dagar från den 1 januari. Till nyår pyntas också granen.
Fader Frost uppträder på en jolka, en slags inledning till nyåret, som det ordnas av på dagisar, i skolor, på teatrar och torg. Där underhåller Fader Frost barnen med olika lekar och till slut får alla barn en present, oftast choklad.
Den ryska julgubben har på sig en lång, röd päls, röda filtstövlar, stor mössa och vandringsstav som han kan trolla med. Han har sällskap av Snöflickan, som är julgubbens barnbarn.
Tyskland: Weihnachtsmann eller Sankt Nikolaus
I Tyskland väntar barnen på Weihnachtsmann eller Sankt Nikolaus. Weihnachtsmann är en nyare version av julgestalten och liknar vår julgubbe, medan Sankt Nikolaus dräkt mer påminner om en påve. Han rider också på en häst.
Sankt Nikolaus kommer redan den 6 december. Kvällen innan ställer barnen fram skor utanför ytterdörren eller fönstret och om de är fina och rena fyller Sankt Nikolaus dem med godis och presenter.
Sankt Nikolaus kollar också om barnen har varit snälla eller inte under det gångna året. Har de varit busiga får de en käpp i skon.
Nederländerna: Sinterklaas
Sinterklaas, som julgubben heter i Nederländerna, kommer liksom Sankt Nikolaus på besök tidigare än julgubben gör hos oss. Bekant är att han levererar klappar genom skorstenen.
Sinterklaas är i dag en frejdig figur, men det har han inte alltid varit. Med sig har han medhjälparen Zwarte Piet, som härstammar från medeltidens djävulskultur och som i dag dels uppfattas som en rasistisk figur.
Sinterklaas anländer till de nederländska städerna med båt i november och rider efter det fram på gatorna på en vit häst.
Island: Jòlasveinar
På Island har Jòlasveinar, som på svenska betyder ungefär julpojkarna, blivit den moderna versionen av julgubben. De är i dag 13 till antalet.
Också de lägger gåvor i barnens skor de 13 dagarna före julafton. Beroende på hur barnet uppfört sig lämnar Jòlasveinar antingen presenter eller ruttna potatisar efter sig varje natt fram till julafton.
Jòlasveinar har tidigare uppfattats som elaka, rentav kriminella figurer. Numera är de ändå som vår julgubbe till lynnet: snälla och godmodiga.
Italien: La Befana
Italienska barn väntar också på julgubben. Men en mycket populär jultradition i Italien är La Befana, en gammal kvinna som natten till den 6 januari kommer med gåvor till barnen.
Den italienska julgumman flyger runt världen på sin kvast och som de andra julfigurerna belönar hon de snälla barnen, medan de busiga får ett straff, en svart bit socker, som ska likna kol.
Enligt traditionen frågade de tre vise männen La Befana om vägledning när de skulle komma till Jesusbarnet, men hon hjälpte dem inte. Senare ångrade hon sig och gav sig ut med gåvor för att hitta barnet, och flyger alltså fortfarande därför runt från hem till hem.
Puerto Rico och Latinamerika: Los Reyes Magos
Natten då Jesus föddes tändes ett märkligt ljus på himlen som ledde de tre vise männen eller Los Reyes Magos, som de heter i den spansktalande världen, till Betlehem. De här tre vise männen firas i bland annat Puerto Rico och Spanien den 6 januari.
I dag får barnen visserligen redan majoriteten av sina gåvor den 25 december, men man sparar små gåvor till trettondagen. Parader och festligheter bland familjen är vanliga då man firar Los Reyes Magos.
De tre vise männen heter Kasper, Melker och Baltsar och är kungar av olika länder. De representerar de på medeltiden kända tre kontinenterna Europa, Afrika och Asien.