Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ska Kulturfonden betala finlandssvenskarnas hobbyer?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Knyppling
Bildtext Var och en får knyppla med sitt. Fonden betalar.

Problemet med den finlandssvenska kulturen är inte att det finns för lite fyrk utan att det finns för mycket fyrk, skriver Peter Lüttge.

Varje år delar bara Svenska kulturfonden ut 30 miljoner euro i olika understöd den finlandssvenska kulturen till fromma. Och det är bara en aktör. Det finns många fler.

Pengar i överflöd

Det är ju bra, kunde man tro. Om det finlandssvenska kulturfältet skulle vara tillräckligt stort och bra för att kunna klara av att ta emot dessa enorma summor och omvandla dem till kulturella alster. Men mycket tyder på att så är inte fallet. Att det finns för mycket pengar helt enkelt.

Vår utredning om Svenska kulturfondens understöd för musikprojekt visar att mycket pengar försvinner. Eller försvinner och försvinner. Åtminstone görs inte det pengarna är avsedda för.

Svinnet tycks ligga på sisådär 30 procent, årligen. Men det är inte bara det. Mycket av det som bevisligen har gjorts går inte att få tag på. Det distribueras inte. Och mycket av det vi har hört är inte bra. Ja ibland rentav totalt undermåligt. Vi vill förstås inte hänga ut någon och smaken är ju bekant som baken, men vi har lyssnat på musik som bara kan klassas som rena rama hobbyprojekt.

När vi frågade kulturombudsmannen Annika Pråhl på Svenska kulturfonden var svaret entydigt: Nej, vi stöder inte hobbyprojekt.

I samma veva medgav hon att fonden kan ha blivit lurad i ansökningskedet. Reaktionerna på vår undersökning visar att det tydligen är en ganska lätt match att lura Kulturfonden på pengar. Och att folk på fältet är medvetna om det. Liksom Kulturfonden själv.

För lite kontroll

Om det är så att man kan vinkla sina ansökningar på ett visst sätt borde det åtminstone finnas ett system för att få fast fuskare i efterhand. Genom ett ordentligt och strängt redovisningsförfarande. Men i slutändan är det samma sak. Också redovisningen är släpphänt.

Somliga redovisar inte alls, somliga får göra något helt annat med pengarna än det som de blev beviljade för och somliga bedyrar sin oskuld och säger att projektet fortfarande är på gång. Det tycks inte finnas någon bakre gräns. Vi fick veta om ett projekt som är på gång sedan år 2003!

Förtroende är bra, men kontroll är bättre.

― Vladimir Iljitj Lenin

Man har byggt upp ett system som gör det möjligt att lura fonden i ansökningen och man har byggt upp ett system som inte tycks leda till några påföljder som helst när man blir fast. Systemet är nonchalant.

En plump i kontrollet är det hårdaste straffet! När man får fast fuskare. Och hur får man fast fuskare? Genom djungeltrumman!

Vi har fått höra till lust och leda att det är så små summor det handlar om. Att det inte är lönt att jaga efter dem. Det kan förstås kännas futtigt att befatta sig med bidrag om 1000 eller 2000 euro när man delar ut 30 miljoner. Men borde inte samma princip gäller för alla projekt oberoende om de är stora eller små? Du har fått pengar för ett visst ändamål. Gör du inte det skall pengarna tillbaka.

Ja, det kan finnas force majeure-fall men de var verkligen få i vår undersökning.

Pengar på lösa boliner

Det är lätt att få pengar på ganska lösa boliner och kontrollen efteråt är ganska svag. Det öppnar dörrarna för missbruk. Dörrvakterna är dessutom snälla och vill ingen illa.

Så vad skall man göra? Fyrk finns och fonderna måste bli av med dem. Annars förlorar de sin skattefrihet. I och med att det finns så mycket borde man åtminstone se till att understöd går till de rätta personerna och de rätta projekterna. Det kan bara fonderna göra. Genom hårda krav på ansökningarna, en tuffare sållning och en noggrann redovisning och uppföljning.

Om det finns för mycket pengar, vilket det alltså tycks vara frågan om, ge då större summor till färre men mera taggade människor. Och hjälp dem på vägen. Bry är helt enkelt också om projekten efter att de har fått pengar. Sätt hårdare krav på mottagarna. Och på er själva.

Mer om ämnet på Yle Arenan