Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Jag känner mig värdelös"

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2016 10:15.
Sarah har varit arbetslös i snart tre år.
Bildtext Allt flera unga är utan jobb. Sarah är en av dem.
Bild: Yle/Hans-Peter Dhuy

Sarah är utbildad merkonom och bokförare, men har aldrig fått jobb inom sin egen bransch. Företagen i hennes stad har en kö av praktikanter som vill arbeta gratis.

Sarah skriver:

Jag har jobbat på olika ställen på visstidskontrakt. Jag hade jobb i affär på Åland, men flyttade tillbaka till min hemstad i Västra Nyland - jag fick ett sommarjobb och ville vara närmare familjen. När jobbet tog slut lyckades jag inte hitta ett nytt.

Jag kollar varje dag igenom mol.fi och facebook och övriga sidor, då företag annonserar lite överallt. Skickar in ansökan då jag ser att jag ens har en chans att vara kvalificerad för ett jobb . Oftast får jag inget svar, ibland om jag har tur får jag ett tack för att jag sökte men det blev någon annan. Oftast så hör de inte av sig alls. Jag känner mig väldigt värdelös när detta har pågått i närmare tre år nu.

Arbets- och näringsbyrån hjälper inte. Första gången jag sökte stöd så tog det nästan ett halvår innan TE-byrån kunde göra ett beslut. De klantade sig om och om igen.

Ringer man svarar de väldigt sällan, man kan inte gå in dit. Nu ännu mindre då de har öppet två dagar bara. Oavsett så var det ingen vits att gå in dit. Du får inte träffa en tjänsteman utan enbart träffa en utomstående firma som hänvisar dig till hemsidan. Vill du komma i kontakt med en tjänsteman så måste du fylla i en blankett så kanske någon kontaktar dig.

Det var tal om ungdomsgarantin för länge sedan, men det blev aldrig något av den saken. De säger att pengarna för lönestöd är slut.

Företagen i trakten vill inte ta emot mig heller. Skolan som utbildar merkonomer och bokförare ligger här i närheten, och alla företag har en kö av studerande som vill göra praktik utan lön.

Jag var på företagarcentralen, de hjälpte mig lika mycket på en timme som arbets- och näringsbyrån har gjort på flera år.

Mina 500 dagar är slut, nu väntar jag på att skicka in ansökan för arbetsmarknadsstöd.

Jag och min sambo har funderat på att flytta till annan ort i Finland, eller att helt flytta bort från landet.

Jag förstår inte att de talar om att höja pensionsåldern i Finland. På det här sättet får vi unga aldrig jobb.

Spotlight tackar för era berättelser!

Vi tackar alla som har bidragit med berättelser om arbetslöshet! På basen av era berättelser gjorde vi programmet
Spotlight: Utan jobb, utan hjälp som sänds 9 februari klockan 20 i Yle Fem.
Sarah Söderholm i Raseborg medverkar i programmet.