Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen: Vi kommer att fortsätta bötfälla Uber

Från 2015
Uppdaterad 04.12.2015 10:39.
Uber-taxi applikation
Bildtext Uberbilarna beställs via en mobilapplikation. Man betalar på förhand med kreditkort.

Så länge den finländska lagstiftningen säger att man måste ha taxilov för att få idka taxiverksamhet kommer polisen att fortsätta bötfälla Uberchaufförer. Exakt hur polisen haffar Uberchaufförer vill man inte avslöja.

- Polisen har i viss mån hamnat mellan två eldar här. Det skrivs om hur polisen jagar Uberchaufförer, men så länge vår lagstiftning ser ut så här måste vi följa den, säger kommissarie Pekka Höök.

I dag står det klart i lagen att den som idkar taxiverksamhet i Finland måste ha taxilov.

Polisen har i viss mån hamnat mellan två eldar här.

Kommissarie Pekka Höök

- Man kan också granska det här ur rättviseaspekt. Är det rättvist att en taxichaufför har gått kurser och skaffat alla lov och desutom betalar för en dyr bil och så kommer någon in på marknaden utan att ha något av dessa, säger Pekka Höök.

För tillfället finns det två rättsfall på gång gällande Uber. Det ena gäller några specifika chaufförer, medan det andra gäller laglighetsaspekten i stort. De has om hand av två olika åklagare.

Alla vet nog att Uber inte är godkänt i Finland. Så pass mycket har det skrivits om saken.

Kommissarie Pekka Höök

Skyll dig själv om du måste gå

Den som stiger in i en Uberbil nu under julfestsäsongen gör sig inte skyldig till något brott. Men man ska räkna med att få gå eller beställa en vanlig taxi, om polisen stoppar bilen. Någon tillbakabetalning på summan man betalar med sitt kreditkort på förhand ska man inte räkna med.

- Alla vet nog att Uber inte är godkänt i Finland. Så pass mycket har det skrivits om saken.

Polisen har inte ordnat några razzior för att få fast Uberchaufförer. Däremot fastnade några Uberbilar i en razzia där man tog fast rattonyktra för några veckor sedan. Pekka Höök vill inte i detalj gå in på hur man vet att det handlar om en Uberchaufför.

- Det är något i situationen som gör att polisen blir misstänksam. Det kan handla om ett tips eller stället där chauffören plockat upp kunden. Jag som inte deltar i razzior ofta skulle säkert ha svårare att känna igen en Uberbil än de poliser som rör sig mycket på fältet.

Litar på regeringen

I slutet av november sade Mark MacGann, som är Ubers samhällsansvariga i Europa, till Helsingin Sanomat att han litar på att Finlands regering kommer att ändra på lagstfitningen till Ubers fördel.

Det kan handla om ett tips eller stället där chauffören plockat upp kunden.

Kommissarie Pekka Höök

Kommunikationsministeriet bereder som bäst en lagändring som skulle göra det lättare för nya aktörer att komma ut på marknaden. Regeringen har inte gett något besked om det kommer att innebära att Ubers verksamhet kommer att anses vara laglig.

Uber fungerar med så kallad crowdsourcing. Andra aktörer med samma koncept som väckt debatt är bland annat lägenhetsförmedlingen Air bnb och matleveranstjänsten Wolt.