Äppelbakad röding med äppelsås
Röding är en elegant fisk när den är rätt tillagad. Mer finfibrig och inte lika fet som laxen kräver den lite mildare tillagning. Då är ångbakning och en frisk äppelsås helt rätt. För att få en jämn saltning lenrimmar vi vår röding, d v s gör en snabb ytrimning.
Äppelbakad röding med äppelsås
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 500 gram (g) rödingfiléer
- 4 röda äpplen - av fast sort
- 1 knippe dill
- 2 deciliter (dl) ekologisk äppelmust - äppelsås
- 1 matsked (msk) socker - äppelsås
- 1 deciliter (dl) finriven pepparrot - äppelsås
- 2 matsked (msk) äppelcidervinäger - äppelsås
- 1 deciliter (dl) olivolja - äppelsås
- 1 knippe dill - äppelsås
- skalet från en halv citron - äppelsås
Instruktioner
Plocka filéerna benfria. Rimma laxen i 10 % saltlag åtta minuter. Rimningen ger en jämn salthalt på fisken.
Om fileérna varit frysta räcker det med fyra minuter då köttet blivit mer poröst av frysning.
Torka saltlagen av filén, ringla olja på bakpapper och lägg fisken på plåten med skinnsidan neråt.
Ångbaka i ugn i 100 ca fem minuter eller till en innertemp på 40 grader.
Om du inte har en ångugn lägger du bara in en plåt med vatten under plåten med fisken.
Dra av skinnet.
Lägg plockad dill på fisken, skiva två äpplen tunt med mandolin och täck filén med äppelskivor.
Ringla på lite olivolja och salt.
Baka hastigt i ugn vid servering, ca tre minuter.
Kall äppelsås
Skär två äpplen i grova bitar med skal. Lägg äpple, socker och en dl äppelmust i en kastrull med lock.
Baka på spis på medelvärme tills äpple är mjukt, ca fem minuter. Mixa slätt med äppelcidervinäger, en dl äppelmust, pepparrot och olivolja.
Smaka av med salt och citronskal.
Servera fisken på kall äppelsås med nykokt potatis och finhackad dill.
