Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Villa Nova blir den tredje barnskyddsenheten i Jakobstad

Från 2015
Här kommer barnskyddsenheten Villa Nova att finnas
Bildtext Här kommer barnskyddsenheten Villa Nova att finnas

Jakobstads får sin tredje privata barnskyddsenhet. Villa Nova öppnar dörrarna i den fastighet på Östanlidområdet där ensamkommande flyktingbarn tidigare bodde.

Kommunerna upphandlar barnskyddsplatser av privata aktörer

Villa Nova fick sitt tillstånd att upprätthålla en barnskyddsenhet för sju ungdomar på tisdagen av Valvira som är övervakande myndighet. På Östanlidområdet finns sedan tidigare en liknande enhet, Aurorahemmet. På annat håll i Jakobstad finns ytterligare en enhet, Luna familjecenter. I Bennäs i Pedersöre finns Wiljagård med liknande verksamhet.

Tillståndet och de första ungdomarna kom samma dag

Barnskyddsenheter ges verksamhetslov av Valvira för antingen upp till sju barn eller upp till fjorton barn. Villa Nova har tillstånd för sju barn och det betyder att personalen måste uppgå till sammanlagt sju personer varav en är ansvarsperson. Villa Novas ansvarsperson är Åsa Sandvik-Mäenpää. De första ungdomarna anlände på tisdagen, tre ungomar i åldern 16-17 år.

Bildtext Delägarna i Villa Nova, Christian Nyman och Åsa Sandvik-Mäenpää

- Vi siktar in oss på åldersgruppen 10-18 år, det här är en tvåspråkig enhet, största delen kommer nog att vara 15-18 år gamla, säger Christian Nyman som är närvårdare och en av delägarna i bolaget.

- De flesta ungdomarna kommer nog från närregionen men vi räknar med ungdomar från hela Svenskfinland. De kan komma som omhändertagna eller som frivilligt placerade.

I det fall ungdomarna kommer som frivilligt placerade handlar det vanligen om kortare perioder som de kommer att stanna på Villa Nova.