Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hanna Pakarinen: Man kan gömma sig bakom engelskan

Från 2015
På resande not: Hanna Pakarinen - Spela upp på Arenan

Hanna Pakarinen vann den allra första omgången av Idols 2004 och representerade Finland på hemmaplan vid Eurovision Song Contest 2007. Nu sjunger hon schlager på franska och svenska i veckans På resande not.

- Min eurovisionsvecka var full av ståhej och uppståndelse. Det var ett väldigt hallå och jag gjorde en massa saker som jag knappt minns idag. Jag minns att det var tungt, säger Hanna Pakarinen.

- Jag var så nervös hela tiden för hur det skulle gå i tävlingen. Jag har aldrig varit så rädd som när jag klev upp på scenen i finalen. Jag trodde jag skulle dö, skrattar hon.

Skulle du ställa upp på nytt?

- Det kan man aldrig veta. Jag har lärt mig att aldrig säga aldrig. I början av karriären sa jag att jag aldrig någonsin skulle vara med och se hur det gick.

- Det hör inte till mina närmaste planer, men dyker det upp en låt som skulle passa i UMK så varför inte?

- Om jag skulle få representera Finland en gång till skulle det bli på ett annat sätt. Jag skulle tillåta mig att njuta mer.

I finalen fick Hanna tolv poäng från Sverige och hennes bidrag gick upp på förstaplatsen på svenska Trackslistan.

- Det var otroligt fint med allt stöd jag fick från Sverige. De tävlade med The Ark och vi hade lite samma grej på gång med lite rockigare bidrag.

- Finska tidningar skriver alltid att Sverige är vår motståndare och så fick jag tolvan av dem. Så kan det gå.

Sedan ESC har Hanna Pakarinen ändrat stil en aning och sjunger numer mest på finska och skriver sina låtar själv.

- Engelskan är som en vägg som man kan gömma sig bakom.

- Finska är mer spännande, det är väldigt rakt. Det är inte världens lättaste språk att skriva på och det kommer väldigt nära. Jag var länge rädd för att sjunga på finska och det tog många år innan jag vågade.

- Texter på finska avslöjar ganska mycket om en själv, men man får inte tänka så mycket utan bara modigt skriva vad man känner.

- Rent musikaliskt är jag fortfarande en rocktjej men har kanske en större bredd. Jag tycker om att sjunga olika saker och utmana mig själv. Men min grundinställning till musiken är fortfarande densamma.

- Jag är fortfarande samma Hanna.

På resande not med Hanna Pakarinen
Yle Fem lördag kl 21:00

Lyssna på musik med Hanna Pakarinen och de andra gästartisterna i På resande nots spellista

Mer om ämnet på Yle Arenan