Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska parlamentet röstar om flyganfall mot IS i Syrien

Från 2015
Demonstration i London mot eventuella brittiska flyganfall mot IS i Syrien, 28 november 2015
Bildtext Fredsaktivister i London demonstrerade mot brittiska flyganfall i Syrien under veckoslutet
Bild: EPA/ANDY RAIN

Det brittiska parlamentet ska idag rösta om brittiska flyganfall mot IS i Syrien. Det väntas bli ett ja till förslaget, men först ska det debatteras i tio timmar.

Det har reserverats tio timmar för debatt i det brittiska underhuset innan det blir dags för omröstningen om brittiskt bombflyg ska sättas in mot terrororganisationen Islamiska staten i Syrien.

Enligt BBC väntas premiärminister David Cameron få svara på många svåra frågor om omfattningen och följderna av det brittiska engagemanget.

Cameron väntas också få förklara sitt påstående om att det finns ungefär 70 000 "moderata" krigare som strider mot IS i Syrien och behöver det brittiska stödet.

USA, Frankrike, Ryssland och flera arabländer deltar redan i flygangreppen mot IS i Syrien. Storbritannien har hittills bara deltagit i flyganfallen mot IS i Irak.

Flyganfallen i Syrien väntas få grönt ljus

Det mesta tyder på att underhuset kommer att rösta ja till förslaget.

Cameron ser ut att få de parlamentsröster han behöver efter att partiledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbin, beslutade att låta sina parlamentsledamöter rösta efter sin övertygelse.

Frågan om brittiska bombflyg i Syrien har varit mycket svår för Labour och flera av Labours så kallade skuggministrar hotade att lämna sina poster om de skulle tvingas rösta mot flyganfall i Syrien.

Partiledaren Corbin är en ledande fredsaktivist i Storbritannien och anser att flygattacker i Syrien är kontraproduktiva.

I måndags valde ändå Corbin att ge Labours parlamentariker rätt att rösta fritt i frågan.

Inom Camerons eget parti, Tories, finns en mindre grupp som kommer att rösta nej. Därför behöver han en del röster också från oppositionen för att få igenom sitt förslag.

På tisdag kväll demonstrerade ungefär 4 000 fredsaktivister mot planen i London. Motsvarande demonstrationer hölls också under veckoslutet.