Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomsverkstäderna är i fara

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 11:55.
Dynor av jeanstyg och Margita Lukkarinen
Bildtext Margita Lukkarinen.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Arbetslösheten ökar och regeringen föreslår lägre statsstöd till landets ungdomsverkstäder. Det är ju katastrof, säger Margita Lukkarinen, chef på Kokkotyö-stiftelsen i Karleby.

Med regeringens budgetförslag minskar statsstödet till ungdomsverkstäderna och den uppsökande ungdomsverksamheten nästa år. Regeringen går fel väg när ungdomsarbetslösheten ökar, säger Kokkotyö-stiftelsens Margita Lukkarinen.

På Kokkotyö stiftelsen med cirka 100 ungdomar på verkstaden varje år kommer man att tvingas gå ner till under 80 ungdomar. Av tre handledare på verkstaden måste en sägas upp.

Lukkarinen förstår inte hur regeringen resonerar och kallar beslutet en katastrof.

Bättre än Playstation

Patrik Backlund och Robert Fagerholm
Bildtext Robert Fagerholm och Patrik Backlund.
Bild: YLE/Patrik Enlund

På Musikcafé After Eights ungdomsverkstad i Jakobstad hittar vi Robert Fagerholm och Patrik Backlund vid en dataskärm. De jobbar med bildhantering.

- Det blev nice, säger Fagerholm när han granskar fotokollaget av en orkester.

Hade inte After Eight funnits hade jag varit hemma, säger Fagerholm som gått arbetslös en längre tid.

- Jag kunde sitta upp till 16 timmar vid datorn eller med Playstation därhemma. Här får jag göra något mera meningsfullt, säger Fagerholm.

Nu har han en fast punkt om än framtidsplanerna är något oklara.

Tufft att få jobb

Johan Nordlund i butiken
Bildtext Johan Nordlund.
Bild: YLE/Patrik Enlund

I After Eights nya Pop up butik hittar vi Johan Nordlund, arbetslös kock. På hyllorna runt honom trängs en mängd föremål, lampor, dynor, julstjärnor och prydnadsföremål som tillverkats i verkstaden.

- Det är roligt att folk visar sin uppskattning, säger Nordlund.

För Nordlund är vistelsen tillfällig i väntan på jobb eller kanske omskolning.

- Det är tufft att få jobb idag, säger Nordlund. I kocksvängen säger man skämtsamt att arbetsgivaren vill ha 20 års erfarenhet men helst ska man vara väldigt ung.

Frustrerande byråkrati

Om inte Lukkarinen vid Kokkotyö - stiftelsen begriper regeringens sparpolitik är det inte bättre ställt med Jessica Bårdsnäs på motsvarigheten JobCenter i Kristinestad.

- Det har blivit byråkratiskt, kinkigt och svårt att hjälpa ungdomarna, säger Bårdsnäs. Till råga på allt hotar nu statsstödet minska.

Bårdsnäs vill ha tillbaka arbetspraktiken som avskaffades 2013. Då var det lätt att hitta praktikplats på företagen. Men sedan kom det nya, nämligen arbetsprövning, som man lever med än i dag.

Arbetsprövning gäller endast långtidsarbetslösa och unga som vill byta bransch. Tidigare kunde jag göra fem praktikavtal i veckan, nu blir det endast fem prövningsavtal i månaden, berättar Bårdsnäs.

- Det är frustrerande när verktyg tas ifrån en och verksamheten försvåras, säger hon.

Fattiga ungdomar

Beni Edström på After Eight
Bildtext Beni Edström.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Men oberoende av regeringens sparplaner jobbar man vidare på ungdomsverkstäderna. Det gäller att vara kreativ och uppfinningsrik.

Det senaste på After Eight i Jakobstad är att 20 ungdomar i 20-års åldern samlas regelbundet för att diskutera fattigdom bland unga.

Det handlar förstås om pengar, men vi berör också ämnen som ensamhet och mental ohälsa, berättar dragaren Beni Edström.

- Efter det första mötet var jag rörd, säger Edström.

Gruppen kommer också att få bistånd i att få ut sitt budskap. Man anlitar kunniga inom foto, film och textframställning. År 2017 ska resultatet presenteras för EU-parlamentet.

Motsvarande konsekvensutredning av fattigdom görs av motsvarande organisationer i flera EU-länder.

I väntan på 2016

År 2015 fick organisationerna som sysslar med ungdomsarbete i Österbotten dela på knappt en halv miljon euro i statsstöd.

Till de större hör Jupiterstiftelsen och Resurscentret Föregångarna i Vasa, Musikcafé After Eight i Jakobstad samt JobCenter i Kristinestad.

I Mellersta Österbotten var summan drygt 220 000 euro och det mesta gick till Kokkotyö-stiftelsen. Till statsstödet ska läggas ytterligare kommunala medel som håller ungdomsverkstäderna under armarna.

Inför år 2016 står hoppet nu till riksdagens kulturutskott. Också i kulturutskottet prutas det på det mesta, men med ett undantag.

Kulturutskottet föreslår att tio miljoner euro tas med i budgeten som "julklappspengar" för ungdomsverkstäderna och den uppsökande ungdomsverksamheten.

- Beviljar riksdagen pengarna kan arbetet med arbetslösa ungdomar troligen fortsätta som hittills, säger Margita Lukkarinen på Kokkotyö-stiftelsen.