Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhandlingarna om samhällsfördraget avbröts

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 15:37.
FFC:s ordförande Lauri Lyly
Bildtext FFC:s ordförande Lauri Lyly

Förhandlingarna om ett samhällsfördrag har avbrutits. Förhandlingarna återupptogs i morse, men parterna kom snabbt fram till att det inte fanns förutsättningar för att fortsätta.

Arbetsmarknadsparterna skulle diskutera sitt eget motförslag till regeringens så kallade tvångslagar.

Situationen komplicerades av att bil- och transportfacket AKT hade dragit sig ur samhällsfördraget definitivt förra veckan.

Jyri Häkämies på arbetsgivarnas EK konstaterade att det inte fanns förutsättningar att fortsätta förhandlingarna eftersom transportarbetarnas AKT ställer sig utanför uppgörelsen.

- Alla måste vara med, dundrade Häkämies. Det handlar om rättvisa. Alla vet hur viktiga transportarbetarna är.

Även kommunarbetsgivarna förutsatte att alla förbund skulle vara med om ett avtal. På arbetstagarsidan höll akademikerfacket Akava med om arbetsgivarnas krav på att AKT bör delta.

FFC:s Lyly: AKT behövdes inte

FFC:s ordförande Lauri Lyly säger att FFC hade varit redo att fortsätta förhandla även utan AKT, men att arbetsgivarsidan EK saknade samarbetsvilja.

– Jag anser att det är märkligt att man i förväg slår fast att alla förbund ska vara med.

Enligt fackcentralen FFC:s beräkningar skulle ett avtal också utan AKT ha täckt upp till 97 procent av arbetsmarknadsfältet.

Tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola pekar för sin del finger åt två olika håll.

- Förhandlingarna bröt samman på grund av att EK inte kunde acceptera att AKT står utanför. Alla andra var villiga att fortsätta förhandla.