Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordmånga döda valar hittade i södra Chile

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 09:42.
Över 300 strandade sejvalar hittades i Patagonien, i södra Chile
Bildtext Över 300 sejvalar hittades döda i södra Chile
Bild: AFP / Lehtikuva

Forskare har upptäckt över 300 döda valar i en avlägsen havsvik i Patagonien, i södra Chile. Det är det mest omfattande enskilda fallet av strandade valar som någonsin registrerats.

- Det var en apokalyptisk syn. Jag har aldrig sett något liknande, säger Vreni Haussermann, en av de forskare som upptäckte de döda valarna.

Upptäckten gjordes redan i juni då forskare från det chilenska naturvetenskapliga centret Huinay reste till den isolerade havsviken, cirka 2 000 kilometer söder om huvudstaden Santiago. De hade i april fått uppgifter om 20 döda sejvalar i regionen, men då de flög över viken insåg de omfattningen av valdöden.

Enligt Hausermann hittade forskarna åtminstone 337 döda valar, 32 av dem redan skelett. De döda valarna kan vara fler än så, eftersom det finns områden som forskarna inte ännu lyckats nå.

Orsak okänd

Uppgifterna om valdöden i Chile ska publiceras i ett kommande nummer av National Geographic, som också bekostade forskarnas expedition till området.

Valarna kan ha dött av ett virus eller av en skadlig alg, men tillsvidare är orsaken till valdöden inte känd.

Marinbiologer har länge varnat för att uppvärmningen av världshaven minskar tillgången på föda för valar och förändrar deras vandringsleder.