Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåpolitiker: "Orimligt att höja patientavgifterna"

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 10:27.
Skylt vid väntrummet på Pojo hälsostation.
Bild: Yle/Malin Valtonen

För Björn Sundqvist, ordförande för äldrerådet i Borgå, kommer statsrådets beslut om att höja patientavgifterna inom social- och hälsovården som en total överraskning.

- Höjningen är nog svår att förstå och rimmar illa med vad Borgå stads budget för nästa år är baserad på. Det är en oförståelig och orimlig förhöjning, säger Sundqvist.

man utanför en hälsostation
Bildtext Björn Sundqvist.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Höjning på höjning

Patientavgifterna inom social- och hälsovården kommer att stiga med 30 procent efter årsskiftet. Regeringen klubbade igenom beslutet i all tysthet för ungefär en och en halv vecka sedan.

Till saken hör att avgifterna också steg med drygt 9 procent i början av året.

Höjningen kommer att gälla bland annat sjukhusens polikliniker, hälsovårdcentralernas öppenvård, tandläkartjänsterna och hemservicen.

Svårt låta bli

Det är frivilligt för kommunerna att genomföra förhöjningen.

Avgifterna torde åtminstone indexjusteras med 1,78 procent, men kommunerna har alltså rätt att höja avgifterna inom social- och hälsovården med ytterligare 27,5 procent.

- Förhöjningen är ju frivillig att genomföra, men gissa vad som kommer att hända utgående från kommunernas ekonomi i dag? Nog är det svårt för kommunerna att låta bli att notera möjligheten. Det som statsrådet besluter om, det följer man, säger Sundqvist.

De äldre betalar

Borgå stad har 12 000 invånare över 65 år. 10 procent av dem är i behov av olika typer av regelbunden vård.

- Det är de äldre som i praktiken betalar kalaset, säger Sundqvist.