Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lyftkran orsakade stort elavbrott i Åboregionen - en allvarligt skadad

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 14:32.
Lyftkranen som snuddade vid kraftledning förorsakade stort elavbrott i Åboregionen
Bildtext Lyftkranen snuddade vid kraftledningen vilket ledde till allvarliga störningar i Åboregionens elnät under onsdagen.
Bild: Yle/Jouni Koutonen

En lyftkran snuddade i en kraftledning vid omfartsvägen i Reso. En person skadades allvarligt. Händelsen orsakade i sin tur ett stort elavbrott i Åboregionen under onsdagsförmiddagen.

Enligt Yle Turkus redaktör Jouni Koutonen skedde olyckan i närheten av Bauhaus och Autocenter invid omfartsvägen i Reso.

- Först pratades det om att lyftkranen hade fallit på ledningarna men det var felaktiga uppgifter och kranen har hela tiden hållits upprätt och den övre delen har alltså snuddat vid kraftledningen som går över omfartsvägen, säger Koutonen. Det orsakade allvarliga störningar i elnätet i Åboregionen och enligt ögonvittnen sköt det ut en ljusbåge ur kraftledningen och smultna metalldelar spreds på ett ganska stort område.

Allvarliga brännskador

Olyckan som skedde strax efter klockan nio på onsdagsmorgonen var en allvarlig arbetsolycka där en arbetskarl som stod bredvid lyftkranen skadades allvarligt.

Enligt polisen pågick arbetet med att lyfta upp takelement då kranen av ännu okänd anledning snuddade vid elledningen. Mannen som stod närmast kranen fick en kraftig elstöt och allvarliga brännskador.

Mannen fördes till Åbo universitetscentralsjukhus för vård.

Över 70000 hushåll utan el

Stamnätsbolaget Fingrid tvingades på grund av olyckan bryta elen och jorda kraftnätsledningen mellan Nådendalssundet och Lundo under den tid man tog bort lyftkranen.

Det ledde i sin tur till att över 70000 hushåll som värst var utan el i över en halvtimme under onsdagsförmiddagen. Elavbrott har rapporterats i bland annat Reso, Nådendal, Vemo och Åbo.

Också fjärrvärmeproduktionen i Åboregionen stördes som följd av olyckan.

Nestes raffinaderi evakuerades

Av säkerhetsskäl evakuerades raffinaderiet i Nådendal och produktionen kördes ner då kylsystemet slogs ut på grund av störningarna i eldistributionen.

Det i sin tur ledde till att raffinaderiets personal var tvungna att öka produktionseffekten och den eviga lågan som syns på långt håll ersattes för en stund av svart rök som uppstod då man tvingades bränna material vid raffinaderiet.

Köpcentren tvingades hålla stängt

Köpcentret Mylly i Reso och Hansa i Åbo var under förmiddagen utan el och i Mylly kunde inte butikerna öppna för dagen på grund av elavbrottet.