Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Invandrare tog vår julgubbe

Från 2015
André Noël Chaker
Bild: Yle/Parad Media

Bokaktuella kanadensisk-finländska André Noël Chaker är van att se Finland både utifrån och inifrån och har identifierat landets styrkor och svagheter.

Juristen, författaren, föreläsaren och musikern André Noël Chaker drömde om att bli en framgångsrik advokat på Wall Street. Ett telefonsamtal förde honom istället till Finland och Jyväskylä och på den vägen är han fortfarande. Nu är han aktuell med boken Joulupukin unelma, en självhjälpsbok i sagoform om hur man blir som julgubben – världens mest framgångsrika entreprenör.

Det är passande att just Chaker skrivit boken. Andranamnet Noël betyder trots allt jul på franska. På finska finns det inga namn som betyder jul. Det var också ett argument Chaker använde när förlaget upprört diskuterade huruvida en kanadensare kan skriva om julgubben – en av Finlands viktigaste helgedomar.

– Först tar invandrarna våra kvinnor och våra jobb. Sedan ryker också julgubben, skämtar Chaker om de finländska reaktionerna.

Insikter om Finland

Chaker kommer ursprungligen från Montreal i Kanada och kom till Finland på 1990-talet. Sedan år 2005 är han också finländsk medborgare. Efter en mångsidig karriär i Finland och efter flera utgåvor om landet har han blivit något av expert på Finlands styrkor och svagheter i ett internationellt perspektiv.

En styrka som Chaker upplever som unikt i Finland och som han värdesätter högt är förtroendet bland finländarna.

– En undersökning har visat att 97% procent av finländarna är säkra på att de skulle få tillbaka sin plånbok ifall polisen hittar den. 94% är säkra på att de får den tillbaka om en bekant hittar den.

Trots att förtroendet för bekanta sviktar en aning, tycker Chaker att det höga förtroendet är något av ett hemligt vapen som Finland har. Han hänvisar igen till en undersökning som berättar att gemenskaper med högt förtroende fungerar snabbare, säkrare och mera kostnadseffektivt. Det här menar Chaker att saknas i många andra länder. En klar konkurrensfördel med andra ord.

Efterlyser vidsynthet och risktagning

Om det är något som finländarna kunde få mera av så är det vidsynthet, anser Chaker. Av historiska och geografiska orsaker menar han att finländarna är ett isolerat folk, vilket fortfarande syns i en försiktighet i bemötandet av främmande saker och nya idéer.

En annan svaghet – som också kan vara en styrka i lämpliga mängder – är finländarnas rationalitet. Då syftar Chaker mest på företagskulturen som kräver risktagande. Det är svårt att uppnå saker om man alltid tar det säkra före det osäkra.

Höj självförtroendet genom att lita på intuitionen

Some en ung och liten nation belastas Finland enligt Chaker av ett bristande självförtroende. Han tar som exempel en fransman som har mindre kunskap och färdigheter jämfört med en duktig finländare, men som tack vare sitt lands långa historia och kulturella storhet har ett gott självförtroende och övertygar.

Som ett botemedel mot det här tycker Chaker att finländarna borde lita mera på sin intuition. I praktiken betyder det att man litar på de saker man är bra på, speciellt i situationer då man behöver göra snabba beslut.

– Vi har bra utbildning, forskning, kunnande och goda erfarenheter, men varför litar vi då inte på oss själva och vår intuition?

Lika mycket finländare som alla andra

I och med att nya generationer reser mera ute i världen och för att vi lever i en digitaliserad värld kommer svagheterna att tonas ner, tror Chaker.

Som finländsk medborgare anser sig Chaker vara lika mycket finländare som alla andra och han saknar landet då han är bortrest.

– Min familj och mina vänner finns här. Sedan uppskattar jag som sagt förtroendet och naturligtvis också bastun.

Han nämner också en aspekt som han inte kände till innan han kom till Finland, och som han numera lärt sig njuta av: tystnaden.

Efter Nio om Finland, torsdagen den 3 december 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan