Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jobba från ett flytande kontor som seglar runt världen?

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 17:39.
katamaran, coboat, digitala nomader, segla

Allt fler livnär sig med hjälp av dator, internetuppkoppling och ström samtidigt som de reser runt världen. De kallar sig för digitala nomader och utbudet av tjänster för den här gruppen ökar. Varför inte jobba på en katamaran i Sydostasien när vintermörkret tränger sig in i kropp och själ?

Stormen har spolat in mig på café Why Join the Navy When You Can Become a Pirate (Varför gå in i flottan när du kan bli pirat), mitt i centrum av Helsingfors.

I en avskild del av lokalen sitter entreprenören och egenföretagaren Joachim Hesthammer gömd bakom sin dataskärm och en stor grön smoothie och jobbar.

I dag är piratcaféet i Helsingfors hans arbetsplats. I går hade kontoret en annan adress. Morgondagens arbetsmiljö känner han ännu inte till.

Det är just så Joachim vill ha det.

- På något sätt känner jag att väggarna kommer närmare och närmare då jag dagligen går till samma kontor. Den här miljön får mig att känna mig fri och väldigt fokuserad, säger Joachim.

"Allt jag behöver är internet, dator och ström"

Joachim är en digital nomad. Det betyder att han kan livnära sig på att jobba från vilken plats som helst i världen. Huvudsaken är att han har tillgång till en dator, internet och ström.

Digitala nomader har alltså ingen adress till ett specifikt kontor som de går till varje dag. Det gör att de kan kombinera jobb med sin stora passion för resor.

katamaran, coboat, digital nomad, jobba

"Man måste vara lite galen för att klara det"

Friheten, spänningen, människomötena och de kortare arbetsdagarna gör Joachim produktiv och kreativ.

En del av charmen med att vara digital nomad är att hitta arbetsplatsen för dagen och det passar kanske inte vem som helst.

- Många vill ju ha den där rutinen. De vill veta vart de går i morgon, de vill veta vad som händer i morgon för att känna sig trygga. Det här är ett bra alternativ för dem som ständigt letar efter äventyr, säger Joachim.

Frihet ger ansvar

En digital nomad måste hålla strikta rutiner och ha en stark entreprenörsanda för att få verksamheten att bli lönsam.

Genom att utnyttja de digitala nomadernas eget nätverk och leva med hjälp av tjänster som Uber och Airbnb, får man ekonomin att gå ihop precis som vilket annat företag som helst, anser Joachim.

Jag tror nog att det traditionella yrket är lättare. Det ger mera stabilitet. Man måste ha överlevnadsinstinkt för att klara av att vara digital nomad och man måste nog vara lite galen för att ge sig in på det här.

Näringslivet vet vad digitala nomader vill ha

Att kunna livnära sig utanför kontorets trygga väggar har blivit en trend, och livsstilen som vagabond lockar allt fler. Det märks på det växande antal tjänster som riktar sig till digitala nomader.

De erbjuds ryggsäckar med integrerade solpaneler så att de kan ladda sin telefon och dator medan de vandrar i bergen.

Nu för tiden finns det ett helt nätverk för den här gruppen av människor, som söker sig till så kallade coworking-ställen för att jobba.

Ett coworking-ställe erbjuder digitala nomader och entreprenörer kontorsplats. Det kan vara allt från en smoothiebar, en hotellobby eller en restaurang som fungerar som kontor och mötesplats.

För trots att digitala nomader inte har en kontorsplats, har de ändå en hel del krav på sin arbetsmiljö.

Snabbt bredbrand och god mat lockar

För att kunna utföra sitt jobb effektivt vill digitala nomader ha tillgång till snabb internetuppkoppling, hälsosam mat, bra arbetsbord, printrar och tillräckligt med strömuttag.

Coboat, digital nomad, jobba, coworking, segla, arbeta, kontorsutrymme, katamaran

En cafeteria som erbjuder allt detta kan plötsligt bli ett ypperligt coworking-ställe, en samlingsplats för digitala nomader som antingen jobbar på sina egna projekt eller letar efter nya samarbetspartners.

När kreativa människor möts i en kreativ arbetsmiljö kan i bästa fall ett nytt samarbetsprojekt uppstå för den som är opportunistisk och ser möjligheterna. Då är det fråga om coworking.

Jag kanske söker någon som gör snygga logotyper och sneglar på den andres dataskärm. Jag kanske bryter isen och säger "wow, du gör ju snygga loggor". Då har man fått igång ett samarbete.

Fler coworking-ställen behövs i Finland

I Finland är man ännu steget efter när det gäller att erbjuda digitala nomader den här typen av utrymme, anser Joachim, och hänvisar till näringslivet ute i världen som i allt större utsträckning svarar på de digitala nomadernas behov.

- I Berlin till exempel är konceptet coworking och digital nomad mycket mera förankrat. Man ser det i stadsbilden där cafeterior tilltalar segmentet digitala nomader och de vet vad digitala nomader vill ha, säger han.

Joachim är själv grundande medlem av något som kallas för Work From, som har sina rötter i USA. Work From försöker kartlägga alla coworking-ställen som digitala nomader rekommenderar.

- Då jag slår upp Berlin hittar jag alla de ställen varifrån jag har jobbat och jag kan vidarerekommendera det stället genom att skriva om min egen upplevelse, men när jag slår in sökordet Helsingfors står det "tyvärr, inget hittades".

Ett flytande kontor som seglar runt jorden

I takt med att det går att få internetuppkoppling på allt fler platser runtom i världen ökar också möjligheterna att livnära sig på resande fot.

Att få internetuppkoppling att fungera i Afrika till exempel är en av världens nya utmaningar.

- Vi har alla de här stora spelarna Facebook, Google, Virgin och Tesla SpaceX, som försöker erbjuda trådlöst internet via satellitlösningar oberoende av var du är på den här planeten, säger Joachim.

Den här nya trådlösa internetvågen rider också företaget Coboat på.

Coboat är nämligen det första företaget i världen som erbjuder digitala nomader kontorsutrymme och ständig internetuppkoppling på en katamaran som ska segla runt jorden.

En av de fyra grundarna bakom Coboat är finlandssvenska Tommy Westlin. Joachim, som också är finlandssvensk, arbetar som nordisk ambassadör för Coboat.

Katamaranen seglar runt jorden och erbjuder ständig uppkoppling

Katamaranen på 82 fot totalrenoveras som bäst i Phuket, Thailand, för att förvandlas till ett flytande kontor för att bistå digitala nomader över hela världen.

Närmare 20 digitala nomader, allt från frilansare till företagschefer och entreprenörer får plats på katamaranen samtidigt.

Hittills har omkring 60 gäster från 12 olika länder redan förbokat sina biljetter ombord på båten för sammanlagt 150 veckor.

I mars 2016 lättar Coboat ankar och seglar i Sydostasien under det första året.

Det andra året kryssar katamaranen i Medelhavet, varefter den korsar Atlanten och seglar i Karibien.

I enlighet med coworking-principen är också idén bakom Coboat att föra digitala nomader samman så att de kan samarbeta, upptäcka och arbeta samtidigt som de njuter av den tropiska seglatsen.

- Olika kreativa människor samlas kring sina egna projekt. En vecka senare när man kliver av båten har man åtta nya vänner och kanske ny inspiration till nya projekt som man håller på med, säger Joachim.

Katamaranen är oberoende av fossila bränslen

Coboat drivs helt och hållet utan fossila bränslen. Dieselmotorerna har plockats bort och i stället har det finländska företaget Oceanvolt tagit fram en lösning som bygger på solpaneler och propellrar under båten.

- När vi har vind i seglen genererar propellrarna energi och vi har batterier installerade som bevarar energin. När vi inte har vind i seglen har vi solpaneler ombord som genererar ström, säger Joachim.

Med hjälp av strömmen från solpanelerna kan Coboat använda propellrarna under båten för att driva skutan framåt.

- Det gör Coboat till en grön båt, säger Joachim.

Det som det finlandssvenska har lärt mig är att det finns en sådan här "det fixar sig"-attityd. Det har gjort ett starkt intryck på mig.

Han vill motbevisa det omöjliga

Joachim har många järn i elden och han blir entusiastisk av tanken på att göra det omöjliga möjligt.

- Det som det finlandssvenska har lärt mig är att det finns en sådan här "det fixar sig"-attityd. Det har gjort ett starkt intryck på mig och jag tycker om att utmana sådant som andra säger att är omöjligt, säger han.

För att få Finland på fötter igen vill Joachim se en mer gynnsam lagstiftning för att skapa ett mera attraktivt investeringsklimat.

Men det behövs också nya vindar i det finländska sättet att tänka för att få den strandade skutan Finland på djupare vatten igen.

- Vi behöver nya företag men det känns som att Finland med all makt försöker bevara gamla strukturer för att det utgör något slags fundament. Jag tror inte på det. Jag tror att det är en ny ekonomi som är på väg. Vi måste veta vad bitcoins och kryptovaluta handlar om, vara med på det för att hänga med och kanske till och med ta en risk, säger han.