Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tror du på julgubben?

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 15:41.
julturismen är livlig i år
Bild: Yle

Årets heta juldebatt i Svenskfinland är under uppsegling. Trots att vi vet att julgubben bor här i Finland så finns det röster som ifrågasätter hans existens.

Det började med en andakt för skolelever och dagisbarn i Maxmo. Ett predikobiträde hade under en adventsbön i fredags sagt att julgubben inte finns och uppmanat barnen att inte skriva allt för långa önskelistor, eftersom det ändå är föräldrarna som köper julklapparna.Det ledde till ledsna barn och upprörda föräldrar i Österbotten.

Predikobiträdet får nu stöd av biskop Björn Vikström:

- Jag tycker att barn gärna kan få höra att det viktigaste med julen inte är dyra klappar, utan att man har tid att vara tillsammans. Julen handlar ju om gemenskap, såväl mellan Gud och människor som oss människor emellan, skriver Björn Vikström på sin facebooksida.

facebookinlägg om julgubbe

Björn Vikström säger sig aldrig ha förstått varför man ska lura barn att tro på julgubben. Han är dessutom övertygad om att barn har lika roligt inför julen även om de vet att det är en lek när man talar om att tomten kommer med julklapparna eller pappa klär ut sig till julgubbe.

När julgubben nu ifrågasätts från kyrkligt håll är Svenskfinlands juldebatt i gång. Vad tycker du?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.
Omröstningen är inte längre tillgänglig.