Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sågudden säljs i januari

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 06:47.
Karta över Lovisa, med Sågudden utprickad.
Bild: Google

Det rör på sig kring försäljningen av Sågudden i Lovisa. Staden och köparen ska mötas nästa vecka.

Om allt går som planerat kan Lovisa stad sälja Sågudden om en dryg månad. Avtalspappren är klara och finns just nu hos jurister för granskning.

Den 8 december förväntar sig stadens utvecklingsdirektör Sten Frondén att han ska ha pappren i sin hand.

Sten Frondén
Bildtext Sten Frondén.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

- Efter det har vi en inprickad träff med köparen Optirak. Det ska ske den 11 december. Då går vi igenom avtalspappren och kollar att vi är överens så här långt.

Frondén utgår från att köparen har fått finansieringen ordnad för själva köpet.

Vi vill ha helt klart för oss att staden inte blir tvungen att ta på sig ett ansvar som vi inte vill ha.

― Sten Frondén

Om Optirak har pengar för att utveckla området efter köpet vet Frondén inte, men han hoppas på att få höra mer om det när stadens representanter träffar företagets ledning.

Komplicerat avtal

Själva köpebrevet kan inte undertecknas riktigt ännu. Förtroendevalda i Lovisa vill hinna gå igenom det ordentligt, så det får ta lite tid.

- Vi kommer inte att hinna skriva under det i år mera. Det ser ut att gå till stadsstyrelsemötet den 12 januari, säger Frondén.

Lovisa, Sågudden
Bildtext Arkivbild av Sågudden.
Bild: YLE/Stefan Paavola

Själva avtalet har inte varit helt enkelt att få till stånd. Staden vill nämligen ha ett vattentätt kontrakt där också stadens intressen beaktas.

- Juridiken är ganska komplicerad i det här fallet, för vi vill ha helt klart för oss att staden inte blir tvungen att ta på sig ett ansvar som vi inte vill ha.

Båda måste vara nöjda med avtalet

Lovisa har vissa önskemål för hur Sågudden ska användas. Därför måste man gardera sig med till exempel avtalsviten och bankgarantier för att se till att parterna gör sina andelar.

Samtidigt har också köparen önskemål som staden måste uppfylla, så det har varit en lång väg att gå för att få alla detaljer att stämma.

I januari ska alltså alla papper vara klara och bägge parter ska vara nöjda med villkoren. Då kan köpebrevet få officiella namnteckningar och Optirak får börja utveckla Sågudden.