Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidningsuppgifter: Grekland kan tvingas lämna Schengen

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 18:30.
Kläder på tork vid grekisk- makedoniska gränsen
Bildtext Kläder på tork vid grekisk- makedoniska gränsen

Om Grekland inte skärper sin gränskontroll och förbättrar flyktingmottagandet kan landet uteslutas från Schengensamarbetet, åtminstone tillfälligt.

Det uppger EU-källor till den brittiska tidningen Financial Times och den belgiska tidnigen Le Soir.

Tidningarna rapporterar att både medlemsländerna och EU-kommissionen är rasande över hur Grekland har hanterat flyktingkrisen

Grekland har inte implementerat de beslut som EU fattat. Till exempel har Grekland inte fått mottagningscentralerna, de så kallade hotspots, att fungera.

De grekiska myndigheterna har heller inte lyckats effektivera registreringen av asylsökande.

Samtidigt har Grekland inte begärt hjälp av EU för att få ordning på situationen.

Dessutom har de grekiska myndigheterna avfärdat den hjälp som EU erbjudit, bland annat har grekerna motsatt sig hjälp från EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

Enligt Financial Times är man i Bryssel också frustrerad över Greklands motvillighet att acceptera den humanitära hjälp som erbjudits för att förbättra förhållandena på till exempel den grekiska ön Lesbos.

I Östeuropa är måttet rågat

Det är framför allt EU-ledarna i Östeuropa som nu vill ta till tuffare åtgärder för att få Grekland att skärpa sig.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade i september att EU borde ta över kontrollen av Grekland yttre gräns för att få flyktingsituationen under kontroll.

Slovakiens premiärminister Robert Fico har likaså flaggat för att Grekland ska uteslutas tillfälligt från Schengenområdet. Enligt Fico kan man inte tolerera att ett medlemsland struntar i att övervaka sin yttre gräns.

Enligt Financial Times har flera EU-tjänstemän, men också EU:s ordförandeland Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn, upprepade gånger hotat Grekland med att landet kan tvingas lämna Schengen.

Enligt en grekisk tjänsteman som Financial Times har talat med skulle en grekisk uteslutning från det passfria Schengensamarbete inte ha någon inverkan på flyktingströmmarna. Ingen flykting lämnar Grekland med flyg, säger källan till FT.

Däremot anser flera EU-tjänstemän att hot om tillfällig avstängning från Schengen är det enda kvarvarande sättet för att få Grekland att börja samarbeta.

Inrikesministrarna dryftar Grekland på fredagen

Greklands tillkortkommanden behandlas på fredag då EU:s inrikesministrar möts i Bryssel.

Ministrarna kommer att kräva att den grekiska regeringen tar sig i kragen och visar tydliga resultat innan mitten av december då EU-ledarna samlas till årets sista toppmöte i Bryssel.

Inrikesministrarna ska även diskutera problemet med att få de så kallad hotspots att fungera. Idag är bara två hotspots i användning. En i Italien, den andra i Grekland.

EU:s omfördelning av flyktingar riskerar att bli ett fiasko på grund av problemen med att få igång registreringen av asylsökande.

Av de 160 000 flyktingar som ska omfördelas från Grekland och Italien under de följande två åren har man hittills fördelat endast 159 personer.

New York Times har räknat ut att med nuvarande fart skulle omfördelningen ta 750 år.