Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Afzelius - modig idealist på ständig jakt efter bekräftelse

Från 2015
Uppdaterad 22.09.2016 09:52.
Björn Afzelius, Tusen bitar
Bild: Oy KinoScreen Illusion ltd

Sångaren och gitarristen Björn Afzelius (1947-99) var en Sveriges mest folkkära artister och en förgrundsfigur inom den svenska progressiva musikrörelsen. Han började sin karriär tillsammans med Mikael Wiehe och Hoola Bandoola Band, men satsade senare på en solokarriär.

I de nordiska länderna har han sålt över 2,5 miljoner skivor, vilket gör honom till en av de mest framgångsrika svenska artisterna. Och han är fortfarande populär; hans låtar spelas till exempel ofta av de finlandssvenska dansbanden.

Björn Afzelius var också mycket politisk, både i sina texter och i sitt privatliv. Han var inte rädd för att ta ställning och understödde - inte minst ekonomiskt - befrielserörelser i tredje världen.

Privat pratade Björn Afzelius aldrig om sig själv, men i sina texter sa han desto mer. Björn Afzelius var artisten som kritikerna älskade att hata och publiken älskade.

Filmarna Stefan Berg och Magnus Gertten har i dokumentären Tusen Bitar haft tillgång till ett ymnigt arkivmaterial och intervjuat personerna som stod honom närmast.

Resultatet är ett unikt porträtt som visar nya sidor hos en modig idealist ständigt på jakt efter den bekräftelse han aldrig fick som barn.

Elvis Presley fick mig att börja sjunga, The Beatles att spela gitarr, Bob Dylan att bry mig om lyriken i rockmusik och Mikael Wiehe att skriva egna sånger.

Björn Afzelius

Dok: Tusen bitar (Sverige, 2014)
Yle Fem torsdag 3.12.2015 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Regi: Magnus Gertten & Stefan Berg
Producent: Lennart Ström, Auto Images

Mer om ämnet på Yle Arenan