Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Tjuvar och tidsresor - vad sägs om årets julkalendrar?

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 14:14.
Tidsresan
Bildtext Sofie (Bebiane Kreutzmann) och Dixie (Hannibal Harbo Rasmussen) i Tidsresan.
Bild: Tine Harden

Julkalender, redan ordet väcker minnen. Superviktiga för de minsta för att de ska orka med den långa väntan fram till julafton, men viktiga också för äldre. I år har Svenska Yle julkalendrar för barn i alla åldrar.

Har ni kanske vuxit ur BUU-klubbsåldern i er familj? Ingen fara, i år inväntar vi julen med kalendrar också för äldre barn.

Vi ser att de äldre barnen tittar mycket på serier riktade till dem på Yle Arenan. Därför har vi i år till och med flera julkalendrar som riktar sig just till dem, säger Petra Holm som är ansvarig producent för Svenska Yles barninnehåll.

De är danska dramakalendern Tidsresan, Hajbos egen julkalender 24 sätt att bli av med lutfisk på och familjekalendern Tjuvarnas jul, som också sänds inom ramen för BUU-klubben.

Tjuvarnas jul
Bildtext Klappsnapparna Kurre (Gustaf Hammersten) och Charlie (Tea Stjärne) i Tjuvarnas jul.
Bild: SVT

Danskt drama i kalenderform

Drama från Danmark har blivit något av ett begrepp efter storserier som Borgen och Arvingarna. Julkalendern Tidsresan kommer från samma adress.
Den är en actionserie där huvudpersonen Sofie har en enda önskan, att hennes föräldrar skall kunna förenas före julafton.

Det blir en resa i tid, där Sofie reser 30 år tillbaka i tiden för att kunna påverka händelser i framtiden. Men inte utan konsekvenser!

- Den lämpar sig inte för småbarn, men klart för de äldre eller att titta på i klassrummet, konstaterar Holm.

I Norden görs julkalendrarna på tv för att tittas på av hela familjen.

― Petra Holm

“Titta på kalendern tillsammans med era barn”

Tjuvarnas jul från 2011 är ett spännande familjedrama inspelat på Skansen och i Gamla stan i Stockholm om ett pack tjuvar med ficktjuven Kurre och hans dotter Charlie i huvudrollerna. Serien vann pris för bästa barn och ungdomsprogram i Sverige året därpå.

Den här kalendern visas också inom ramen för BUU-kalendern och här har Petra Holm en önskan.

- Titta på tjuvarnas jul tillsammans med era barn! I Norden görs julkalendrarna på tv för att tittas på av hela familjen, och det betyder att den här kan vara kuslig om barnet tittar på den ensam.

För de äldre tittarna, som känner att de vuxit ifrån BUU-klubben men ändå vill se serien, så hittas Tjuvarnas jul på Arenan som enskilda avsnitt.

Hajbo, som är Svenska Yles innehåll för de lite äldre, bjuder också på en webbjulkalender 24 sätt att bli av med lutfisk på handlar precis om det, lutfisk, som på nåt underligt vis tränger sig på varje dag fram till jul och som man inget hellre vill än att bli av med! Den blir obehagligare hela tiden! Serien finns på Arenan och på Youtube.

hajbos julkalender
Bildtext Carl-Johan (Eddie Omars) skulle helst slippa mormors lutfisk.
Bild: hajbo

Så här planeras kalendrarna

I år finns alltså kalendrar att välja mellan medan vi räknar ner mot jul.

- Men det kan väl egentligen inte finnas för mycket julkalendrar i december när det är som mörkast? Inte om de är tillräckligt olika och riktar sig till olika målgrupper!

- Vi vill ge barnen de bästa upplevelserna! Inspirera till lek, till fantasi och glädje och att tillsammans dag för dag ta sig allt närmre jul, oberoende av ålder.

Petra Holm
Bildtext Petra Holm vill erbjuda julkalendrar för hela familjen.
Bild: Yle / Seppo Sarkkinen

BUU-klubben väntar tillsammans med de små

För BUU-klubben skapas en helhet med samma innehåll i tv, i spel på webben och som tema i pappersjulkalendern, som görs tillsammans med Röda Korset.

- I år är temat småbarnsprogrammet Hittehatt, där den något excentriska Vimmel får, eller tar, alldeles för mycket utrymme. På så sätt knyter vi ihop olika medier, upplevelsen blir starkare och vi kan berätta olika sidor av händelsen på de olika plattformerna, säger Petra Holm, ansvarig för barninnehållen på Svenska Yle.


Vad säger du om årets julkalendrar?

Mer om ämnet på Yle Arenan