Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Klimatsmart från morgon till kväll

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 16:26.
En man som cyklar, fotad bakifrån.
Bildtext Om det bara är möjligt - cykla och gå så mycket du kan. Bra för miljön, hälsan och plånboken.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

Det är inte alls svårt att leva lite mer klimatsmart. Här får du några konkreta tips.

Klimatmötet i Paris är i full gång och det betyder att vårt klimat är ett hett ämne på agendan. Orsaken till mötet är att få världens länder och stora företag att komma överens om att minska på utsläppen. Utan företagens och ländernas samarbete kommer vi ingenvart, men vi kan ändå visa att vi bryr oss genom att försöka leva ett lite klimatsmartare liv.

Vad är då de största utmaningarna med att välja ett klimatsmart liv? Jonas Biström som jobbar med klimatfrågor på organisationen Kepa säger så här:

- Vi vill ha en hållbar utveckling men samtidigt vill vi ha en välfärd. Vi vill ha det roligt och bra samtidigt som vi vill ha en natur som mår bra. Då blir det ibland svårt att välja mellan att vara miljövänlig och att använda vissa prylar och så vidare.

Jonas Biström är sakkunnig vid biståndsorganisationen Kepa.
Bildtext Jonas Biström har koll på hur du blir lite mer klimatsmart i din vardag.
Bild: Yle/Anna Savonius

I vardagen är det tre stora grejer du ska tänka på: hur du rör dig, vad du äter och hur du bor.

Vad du äter

- När det kommer till mat är det hur mycket vegetarisk mat versus hur mycket kött du äter som du ska tänka på. Har du en till tre vegedagar i veckan gör det redan en stor skillnad, säger Jonas.

Tänk också på hur du värmer upp maten. Gör du till exempel gröt till frukost är det bäst att använda vattenkokare eller mikrovågsugn. I köket är spisen en energibov i jämförelse med de tidigare förslagen. Ugnen är värst, för den tar längst tid att använda.

Försök också köpa hem mat som inte färdats långa vägar med flyg.

Hur du rör dig

- Med trafik är det förstås bilen och flyget som är stora problem, medan tåg, buss, cykel och att gå är bättre, säger Jonas.

Försök gå och cykla så mycket som möjligt. Bra också för hälsan och plånboken.

Hur du bor

När det kommer till hur du bor är det uppvärmningen det handlar om och hurdan el du beställer. Att byta till ett ekohus är inget man gör så där i förbifarten, men det finns vissa grejer i huset du kan byta ut, så det blir lite mer klimatsmart.

- Du kan till exempel ha jordvärme, du kan värma vattnet med solvärme och du kan byta en oljepanna till flispanna. En enklare grej är att byta ut din elleverantör till en som levererar grön el, säger Jonas.

Det är också bra att ha alla manicker (som spelkonsoler, stereo och så vidare) kopplade till skarvsladdar med ON/OFF-knapp. Då kan du stänga av allt som är på stand by eftersom de drar en massa el. Vi har fått höra det här tusen gånger men ändå låter vi dem stå där och dra el helt i onödan. Men du kan ju tänka på det ur en ekonomisk synvinkel också - du kanske sparar en slant om du stänger av.

Tänk också på hur du duschar. Utmana dig själv och försök duscha så snabbt som möjligt.

Engagera och inspirera

Och ett sista tips för hur du lever upp till ditt nya klimatsmarta jag: försök inspirera andra.

- Det kan man se som ett sätt att göra de miljövänliga valen lättare, genom att till exempel kämpa för ett bättre bussnätverk så det blir lättare att ta bussen till jobbet. Eller om vi sätter en skatt på köttprodukter så blir det billigare med annan mat. På det sättet kan man vara säker på att många gör en sak gemensamt, så att man inte ensam tar de korta duscharna, säger Jonas.

Här kan du läsa om hur du konkret placerar in de här tipsen i din vardag.

Mer om hur viktigt det är att alla gör en föränding kan du läsa här. Det är stor skillnad på om endast du slutar äta kött, eller om hela Malax gör det.

Mer om ämnet på Yle Arenan