Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lämnar Champions League-Malmö – ny adress tros vara klar

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 15:15.
Åge Hareide.
Bildtext Åge Hareide.
Bild: EPA/Andreas Hillergren

Fotbollstränaren Åge Hareide som vann det svenska mästerskapet med Malmö 2014 och som fick träna i Champions League 2014–2015 och 2015–2016 har sagt upp sig. Orsaken uppges vara att han har en ny utmaning som väntar på honom. Malmö letar efter en ny chefstränare och det spekuleras redan om vem som ska ersätta norrmannen.

Till Malmö-tidningen Sydsvenskan förklarar Hareide varför han har fattat sitt beslut nu.

– Jag har sex månaders uppsägningstid i mitt kontrakt. Jag vill vara juste mot klubben och de behöver tiden redan nu för att skaffa en ersättare.

Hareide lämnar klubben efter Champions League-matchen mot Real Madrid på Estadio Santiago Bernabéu som spelas den 8 december. Han tillträdde som chefstränare för Malmö i början av 2014.

– Det har varit helt fantastiskt. Allsvenskan i år blev en besvikelse, men det blev för stor turbulens på alla plan efter vår Champions League-framgång förra året. Vi trodde inte vi skulle tappa så många spelare som vi gjorde

Trivts med allt

Den 62-årige tränaren vill ändå betona att han stortrivts i klubben och att beslutet väckt motstridiga känslor.

– Det är konstigt, men det är inte med någon god känsla jag gör det här, för jag har trivts med allt - klubben, staden, supportrarna, spelarna. Jag har blivit malmöit.

Svensk media betraktar det som så gott som klart att Hareide snart presenteras som ny dansk förbundskapten. Danmark som har tränats av Morten Olsen sedan 2000 missade EM i Frankrike 2016 efter att ha förlorat det avgörande dubbelmötet mot Sverige.

Möjliga ersättare

Malmö börjar nu leta efter en ersättare till Hareide. Expressens kolumnist Mattias Larsson lyfter fram tre potentiella kandidater: Josep Clotet Ruiz, Kasper Hjulmand och Janne Andersson.

Spanjoren Clotet Ruiz var assisterande tränare i Malmö 2010 då laget vann SM-guld. Därefter flyttade han till Halmstad som 2011 degraderades från Allsvenskan. Efter det har han haft uppdrag i Viking, Malagas B-lag och Swansea.

Dansken Kasper Hjulmand var chefstränare för FC Nordsjælland mellan 2011 och 2014. Våren 2012 vann laget det danska mästerskapet. Säsongen 2014–2015 tränade Hjulmand Mainz 05 i tyska Bundesliga men fick sparken i februari.

Janne Andersson har ett långt förflutet i Halmstad. Sedan 2011 har han varit chefstränare för IFK Norrköping som överraskande vann det svenska mästerskapet 2015.