Sipilä besviken på parterna på arbetsmarknaden
Det var en besviken statsminister Juha Sipilä (C) som tog emot beskedet om att förhandlingarna om ett samhällsfördrag har avbrutits.
Sipilä anser att beskedet är ett bevis för att arbetsmarknadssystemet inte klarar av att fatta de beslut som tidsandan kräver.
- Jag kommer ännu att vara i kontakt med alla parterna på arbetsmarknaden och så ser vi i lugn och ro på situationen, men det ser dåligt ut, sade Sipilä i riksdagen på onsdag.
Enligt Sipilä fortsätter beredningen av tvångslagarna, som ett samhällsfördrag skulle ha ersatt, planenligt.
SDP vill ha fortsatta förhandlingar
Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna gick redan på förmiddagen ut med krav om att parterna måste fås tillbaka till förhandlingsbordet.
Riksdagsledamoten Eero Heinäluoma tror att det finns möjligheter att ännu komma överens på arbetsmarknaden, då det nu trots allt var nära.
- Nu är det regeringens tur att agera. Statsminister Sipilä måste träffa parterna och säga klart att regeringen och staten hoppas att de gör ett nytt försök.
Rinne: Kris på arbetsmarknaden
Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne säger för sin del att regeringen snabbt måste få tillbaka arbetsmarknadsparterna till förhandlingsbordet.
Rinne betonar att Finland fortfarande behöver ett långsiktigt avtal med moderat löneutveckling, som skulle ge stabila framtidsutsikter för både företag och arbetstagare.
Det viktigaste steget skulle enligt Rinne vara att regeringen avstår från tvångslagarna som sänker finländarnas löner.
Om regeringen inte lugnar ner läget hotar en lång arbetsmarknadskris, säger han.
Illa för kvinnodominerade branscher
Nu väntar med stor sannolikhet förbundsvisa förhandlingar på arbetsmarknaden. De kan föra med sig oroligheter och många på arbetstagarsidan vill spola ner kravet på moderata löneförhöjningar.
- Alltid då det är förbundsvisa förhandlingar så är styrkeförhållandena de som avgör hur stora löneförhöjningarna blir. Olika löntagare är i ojämlik situation sinsemellan. Vissa fackförbund har en starkare situation än andra, anser Vänsterförbundets Li Andersson.
Speciellt dåliga tror Andersson att nyheterna är för kvinnodominerade branscher, som har lite styrka i förhandlingar.