Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsös vispade kroppssmör blir fluffigt och lent som chokladmousse, har en mild doft av kakao och gör huden babymjuk

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2018 12:45.
Strömsö inslag: Vispat kroppssmör - Spela upp på Arenan

Vispat kroppssmör – Whipped Bodybutter – är en ljuvlig hudkräm avsedd för hela kroppen. Den består av olika vegetabiliska oljor som är riktigt feta och återfuktande.

Till mitt kroppssmör använder jag kokosfett, mandelolja, sheasmör och kakaosmör. De här fetterna är extra bra mot torr hud, de skyddar huden och läker skador och sprickor.

Alla ingredienser har dessutom så låg smältpunkt att de blir flytande när de stryks ut på huden. Det bästa är att använda det här kroppssmöret på kvällen eller efter duschen och bastu.

Tillverkningen är väldigt enkel. Det mest kritiska momentet är att se till att fetterna har hunnit stelna tillräckligt innan du börjar vispa. Titta gärna igenom bilderna och inslaget för att få vägledning.

Och sist men inte minst – smöret går visserligen att äta, men sätt en etikett på för säkerhets skull, för det här ska helst förvaras i kylen så det inte smälter.

Ingredienser;

  • ½ dl kokosolja
  • ½ dl kakaosmör
  • ½ dl sheasmör
  • ½ dl mandelolja

  1. Lägg alla fetterna i en värmetålig skål och sätt i ett varmt vattenbad på spisen.
  2. Låt fetterna smälta helt, det går snabbt.
  3. Sätt bunken i kylen och låt smöret svalan i en till två timmar.
  4. Smöret är lagom stelnat när oljorna inte är genomskinliga längre och du kan göra en liten grop i det med en sked. Det är viktigt att vänta tills smöret stelnat, för annars fungerar inte nästa steg.
  5. Nu börjar det roliga. Ta fram elvispen och vispa smöret tills det blir fluffigt som vispgrädde.
  6. Klart! Pytsa upp smöret på en ren glasburk och förvara i kylen. Smöret håller ca. ett år.


Om det inte fungerar:

Skulle du få problem med att få smöret att bli fluffigt får du sätta tillbaka det i kylen en stund och testa att vispa igen.

Har du lämnat smöret för länge i kylen är det bara att låta det stå framme en stund och sedan vispa.

Om smöret stelnar för snabbt under vispningen kan det bli grynigt, som kvarg. Smält det igen, låt stelna och vispa.