Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Julgubben - ett före detta fyllo med horn

Från 2015
Uppdaterad 25.12.2015 14:59.
En tecknad svartvitt bild på julbocken.
Bildtext Nu tändas tusen juleljus och det här monstret kommer förbi huset.
Bild: Nordisk familjebok (1910)/Public Domain

Alla känner till julgubben, men den glada mannen som bor på Korvatunturi har inte alltid sett så vänlig ut. Traditionellt var han en man klädd i gamla kläder och en mask med horn och gick från hus till hus och sökte efter sprit.

Julgubben med sin stora mage och röda kläder blev populär i Finland först efter 1940-talet. Innan det hade barn i många delar av landet fått nöja sig med att bli skrämda av en berusad man i en mask.

Det är kanske bra att vissa traditioner förändras.

Julbocken, knutgubben

Ett svartvitt foto på julbocken och stjärngossar.
Bildtext Till höger hittar du föregångaren till julgubben. Är det här din värsta mardröm eller en julafton i Sverige år 1917?
Bild: Thors Erik (1917)/Public Domain

Julgubbens föregångare var knutgubbarna, som förr i tiden gick runt i byn på tjugondedag jul.

Gubbarna hade på sig gamla kläder, päls och de bar en mask som oftast också hade horn. Det är härifrån det finska ordet för julgubbe, joulupukki, kommer ifrån. Pukki betyder nämligen en bock på finska.

Knutgubbarna gick från hus till hus och drack all sprit som fanns kvar från julfirandet. Om man tackade nej till knutgubbarna kunde de göra hyss eller slå sönder någonting. Vilket trevligt sätt att fira jultiden.

Bockmask och päls.
Bildtext Vill du att den här hemskheten kommer och hälsar på?
Bild: By-sa/Mysfaktor

Visst börjar knutgubben låta som den där släktingen som tyvärr alltid blir inbjuden till julmiddagen hemma hos er? Hen som inte riktigt behärskar varken sin alkoholkonsumtion eller mun.

Innan julgubben började dela ut presenter i sina röda kläder och med sin stora mage, var det alltså en skrämmande bock som gällde.