Julgubben - ett före detta fyllo med horn
Alla känner till julgubben, men den glada mannen som bor på Korvatunturi har inte alltid sett så vänlig ut. Traditionellt var han en man klädd i gamla kläder och en mask med horn och gick från hus till hus och sökte efter sprit.
Julgubben med sin stora mage och röda kläder blev populär i Finland först efter 1940-talet. Innan det hade barn i många delar av landet fått nöja sig med att bli skrämda av en berusad man i en mask.
Det är kanske bra att vissa traditioner förändras.
Julbocken, knutgubben
Julgubbens föregångare var knutgubbarna, som förr i tiden gick runt i byn på tjugondedag jul.
Gubbarna hade på sig gamla kläder, päls och de bar en mask som oftast också hade horn. Det är härifrån det finska ordet för julgubbe, joulupukki, kommer ifrån. Pukki betyder nämligen en bock på finska.
Knutgubbarna gick från hus till hus och drack all sprit som fanns kvar från julfirandet. Om man tackade nej till knutgubbarna kunde de göra hyss eller slå sönder någonting. Vilket trevligt sätt att fira jultiden.
Visst börjar knutgubben låta som den där släktingen som tyvärr alltid blir inbjuden till julmiddagen hemma hos er? Hen som inte riktigt behärskar varken sin alkoholkonsumtion eller mun.
Innan julgubben började dela ut presenter i sina röda kläder och med sin stora mage, var det alltså en skrämmande bock som gällde.