Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ungdomsverkstad i Borgå rasar över sparkrav

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 09:59.
33 s

Regeringen vill ge mindre pengar till ungdomsverkstäderna. De som jobbar på ungdomsverkstäderna i Borgå tycker att det är skamlöst att ta av dem som annars också har svårt att hitta jobb.

Socialhandledare Maarit Järvinen är upprörd. Hon har ingen förståelse för varför regeringen minskar på anslagen då det är lågkonjunktur och annars också svårt för ungdomar att få jobb.

- Det är skamlöst att ta av ungdomen som är vårt lands framtid, säger Maarit Järvinen.

Helt för många arbetslösa unga

Hon jobbar vid ungdomsverkstäderna i WSOY-huset i Borgå. I huset finns en startgrupp, en handarbetsavdelning och en avdelning som sysslar med bilar och metallarbeten. Snickarverkstaden finns i Ölstens.

Skor och kappor vid ungdomsverkstaden i Borgå
Bildtext I tamburen finns många rockar.

Maarit Järvinen tar fram arbetslöshetsstatistiken. Hon pekar på att antalet unga arbetslösa i slutet av oktober låg på 370 jämfört med 318 i fjol vid samma tid.

- Det här är helt för mycket, säger hon.

Var blev ungdomsgarantin?

Hon kan inte förstå hur regeringens förslag kan gå ihop med ungdomsgarantin. Hon undrar om regeringen alls har stiftat bekantskap med lagen.

- Jag hoppas verkligen att regeringen tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka sitt förslag, säger Maarit Järvinen.

Hon talar om att det skulle behövas en stordemonstration i Helsingfors, men att ungdomar har svårt att bevaka sina egna intressen.

Hon säger att det här förslaget borde dras bort precis som man gjorde med pensionärernas bostadsstöd.

En del behöver extra stöd

Maarit Järvinen påpekar att det finns ungdomar som behöver extra hjälp och stöd för att hitta sin plats i livet.

Vid ungdomsverkstäderna går det att samla ett team med sakkunniga runt en ungdom, samtidigt som hen har någonting vettigt att göra.

En ombyggd cykel vid ungdomsverkstaden i Borgå
Bildtext Den här cykeln har piffats till.

Teamet kan bestå av hälsovårdare, socialarbetare och någon från barnskyddet. Ibland är det ungdomar med psykiska bekymmer, ungdomar som har varit intagna på anstalt.

I de här fallen behövs ett aktivt samarbete med hälsovården.

Järvinen beklagar den ekonomiska situationen i samhället och det att de unga vid ungdomsverkstäderna har svårt att få praktikplatser och den vägen komma ut i arbetslivet.

Den tid som många unga är vid en ungdomsverkstad har förlängts under de senaste åren på grund av det här.

Nya kommer in hela tiden

För tillfället är 44 unga inskrivna som studerande vid ungdomsverkstäderna. De fungerar nuförtiden enligt nonstop-principen, det vill säga att nya kan tas också mitt under ett läsår.

- Ibland dyker de unga inte upp längre, men de lämnas inte vind för våg, Då tar vi kontakt med det uppsökande ungdomsarbetet, förklarar Järvinen.

Uppe i handarbetssalen jobbar ett par flickor med att göra pannvantar och annat till julbasaren. Den ena berättar att hon har varit på verkstaden i mera än ett år, men att hon snart ska på praktik.

En del ungdomar jobbar med textiler vid ungdomsverkstaden i Borgå
Bildtext Här tillverkas en väska.

- Jag ska jobba tre månader på ett daghem, berättar hon.

Maarit Järvinen berättar att ungdomsverkstäderna har en anställd som på heltid jobbar med att få praktikplatser åt ungdomar.

Julklappar och vinterdäck

Några unga målar små tavlor som sätts i ramar, medan andra gör styltor till försäljning. En ung man tillverkar en julklapp till sin kompis.

- Jag har trivts bra här, man har alltid någonting att göra, säger han.

Foto på händer som arbetar med ett kollage av sju olika bilder.
Bildtext Här blir en julklapp till.

Maarit Järvinen berättar att många unga kanske har varit en längre tid sysslolösa hemma och att dygnsklockan har svängt totalt.

Många unga saknar också kunskaper i matlagning så maten lagas tillsammans varje dag i verkstadens lokaler.

En del unga kommer hit självmant, medan andra kommer via arbetskraftsbyrån. Anhöriga kan ringa till ungdomsverkstäderna och uttrycka sin oro över att den unga inte har någonting vettigt att syssla med.

I bilhallen byter ett par unga män däck på bilar. Två handledare försöker komma underfund med vad det är för fel på en äldre Saab och en ung kille lär sig forma metall lite längre bak i hallen.

Vardagen har sin gilla gång, orosmolnen till trots.