Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rosenfink ger bortglömda julsånger nytt liv

Från 2015
musiker
Bildtext Rosenfink; Pauliina Pajala, Juulia Salonen, Jarmo Romppanen och Hannu Risku.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Med skivan Stråla stjärna ren och klar går folkmusikgruppen Rosenfink tillbaka till den finlandssvenska julsångens rötter. En del av låtarna är arkivfynd.

Rosenfink har spelat tillsammans sedan 2010. På sin nyaste skiva undersöker gruppen hur julsångerna lät för 100 och 150 år sedan.

- Det vi har på vår repertoar är folkliga julsånger som Staffansvisor, lite ringleksmelodier och så de allra första riktiga julsångerna, som skrevs i slutet av 1800-talet, säger Juulia Salonen.

Behovet av julsånger uppkom i och med att de första folkskolorna grundades.

musiker
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nu är det jul i Norden. Hör bjällerklang! Hör orgelbrus! Nu samlas vi kring borden med tusen tända ljus.

- Sångerna beskriver nog en ganska idyllisk och borgerlig jul där man dansar kring granen och får julklappar. Visa texter kan kännas lite banala.

Det är med hjälp av arkivarie Ann Bergman, vid Svenska litteratursällskapets arkiv, som Rosenfink har hittat sångerna.

skivomslag
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Gruppen är nu ute på turné med sin skiva. Konserten på onsdag i Lilla villan i Nickby var ingen publiksuccé. Ett nytt försök i Sibbo blir det den 12 december, då med betoning på ringdanser.

- Vi har fått bra respons av publiken, säger Salonen. Särskilt äldre människor har förvånats över våra nya lite mera fartfylldare tolkningar av de gamla julsångerna.

I Rosenfink musicerar Pauliina Pajala, femsträngad fiol och nyckelharpa, Jarmo Romppanen, mandola, gitarr och sång, Juulia Salonen, sång, flöjter och kantele, och Hannu Risku på slagverk.

Milda stjärna, ren och klar, tänd för oss ditt ljus. Stråla högt och underbar över våra hus.

Julstjärna
Bild: Yle/Mikael Kokkola