Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ake-Helariutta och Engman får hembygdspris

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 08:05.
Bild: YLE/Maud Stolpe

I år har Pargas stads kulturnämnd valt två hembygdspristagare. Liisa Ake-Helariutta får Pargas stads hembygdspris och Stig Engman får Hembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne.

Liisa Ake-Helariutta flydde från Björkö i Karelen och landade i Pargas tillsammans med sin familj då hon var fem år gammal. Familjen bodde fem år på Gamla Malmen. Idag äger Ake-Helariutta huset som hon nu kallar Evakkotupa.

I Evakkotupa tar Ake-Helariutta emot grupper och besökare och berättar om karelarnas flykt, om sina egna upplevelser och om krigets fasor.
.
Pargas stad skriver i ett pressmeddelande att Liisa Ake-Helariuttas berättelse "är en del av vår historia men också en mycket aktuell historia i dagens Finland. En historia som måste berättas och som blir levande genom Liisa Ake-Helariutta".

Stig Engman uppmärksammas för det arbete han gör med att digitalisera gamla bilder från Pargas.

Enligt Pargas stad har Stig Engman tagit det till sin uppgift att digitalisera gamla bilder så att de kan bevaras för framtiden. Han försöker också ta reda på vem som finns på bilderna och när och var de är tagna.

I Facebook gruppen "Allt va betär förr - Bilder från Magerstan" är Stig Engman mycket aktiv och bilderna väcker ofta diskussion om stadens utveckling och om dess historia.

Valet av Engman som prissmottagare motiveras med att det är många som vänder sig till Stig Engman för att få veta mer om sina bilder och fotoalbum och Engman hjälper dem efter bästa förmåga. Han är alltid villig att dela med sig av sin kunskap till alla som är intresserade av Pargas historia.

Pristagarna får ta emot sina pris på stadens självständighetsfest i stadshuset den 6 december kl.14. Festen är öppen för allmänheten och inträdet är fritt.