Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vrakplundrarförlaget och De ungas vänner på Ålön får kulturpris

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 08:07.
Dalaskog
Bildtext Föreningshuset Dalaskog.
Bild: De Ungas Vänner på Ålön

Pargas stads kulturnämnd delar år 2015 ut två kulturpris. Mottagarna är De ungas vänner på Ålön och till Vrakplundrarförlaget.

De ungas vänner på Ålön är en traditionell ungdomsförening med ett stort föreningshus på Ålön i Pargas.

Enligt Kulturnämnden vill man speciellt uppmärksamma föreningen för det långsiktiga arbetet att även erbjuda upplevelser och verksamhet för barn och unga. Föreningen har dock inte glömt bort alla andra åldersgrupper än de unga och arrangerar regelbundet bland annat danser och bingokvällar samt volleyboll.

Föreningen har också under fler års tid satsat på renoveringen av sitt hus Dalaskog som sedan används till mångt och mycket. Föreningen De Ungas Vänner på Ålön rf. är enligt kulturnämndens motivering ett gott exempel på vad en ungdomsförening av idag verkligen kan åstadkomma och göra för trivseln på orten.

Mångsidig bild av skärgården

Vrakplundrarförlaget från Nagu, Jurmo har specialiserat sig på utgivningen av böcker som berör skärgården. Sedan starten 2008 har sex böcker getts ut.

Enligt kulturnämnden har Vrakplundrarförlagets utgivning stärkt och gett en mer mångfacetterad bild av skärgården och livet i skärgården.

Vrakplundrarförlaget kan enligt nämnden stå som exempel för många som funderar på den kreativa branschen men som också önskar ha den livskvalitet som skärgården ger.

Pargas stads kulturpris har delats ut sedan år 1994 och det är kulturnämnden i Pargas som väljer pristagarna.

Pristagarna premieras på Pargas stads självständighetsfest i stadshuset den 6 december kl. 14. Festen är öppen för allmänheten och inträdet är fritt.