Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Allt fler söker hjälp i parterapi

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 15:15.
Osams i förhållandet.

När den andra inte pratar, när det är svårt att få kontakt eller när konflikterna avlöser varandra är det dags att söka hjälp. Och det gör allt fler par idag. Tröskeln att söka hjälp i parterapi har blivit lägre under de senaste åren.

Närvaro är verkligen på kort i dagens barnfamiljer, menar Olav Björkstrand som är chef för Mellersta Österbottens familjerådgivningscentral.

- Det är inte lätt att vara människa i ett parförhållande och bibehålla en bra kontakt mitt i den hektiska vardag många lever i, säger Björkstrand.

Han påminner om att det är oerhört viktigt att ge sitt parförhållande tid. Ett bra parförhållande påverkar hela familjen positivt. Det är inte egalt i vilken ton man pratar till sin partner, vad man pratar om och om man pratar överhuvudtaget. De hektiska småbarnsåren innebär också att man måste avstå från saker.

Livet en direktsändning

- Man kan inte få allting här och nu. När barnen är små är det viktigt att förstå att man kanske måste avstå från den hobby man tycker så mycket om. Eller åtminstone ägna sig lite mindre åt den. Livet är här och nu. Det är en direktsändning som vi inte får tillbaka senare i livet. Tiden när barnen är små är så oerhört viktig, påminner Björkstrand.

På Mellersta Österbottens familjerådgivningscentral där Björkstrand är chef, har man i år gjort besökarrekord. Allt fler söker professionell hjälp för sitt parförhållande och sin familj. Främsta orsaken är kommunikationsproblem.

Det är främst 30-40-åringar som söker hjälp i sitt parförhållande. Björkstrand menar att det lönar sig att komma, även om man redan hade beslutit sig för att gå skilda vägar. Man kan få hjälp med hur livet ska fortsätta efter det.

- Även om man ska skiljas, är det inte egalt hur man gör det. Det är väldigt bra om båda parterna kommer, men det går också att komma ensam om den andra vägrar, säger Björkstrand.

Åtminstone i Österbotten är också männen villiga att nuförtiden prata om sitt parförhållande. Vid familjerådgivningscentralen där är 43-48 procent män.

ursprungstext på finska: Kati Latva-Teikari
översättning: Annika Löfgren

Experttimmen i radio Vega besvarar på torsdag den 3 december frågor om parförhållanden. I studion sitter par- och familjeterapeuten Nona Avellán, sexualrådgivaren Eva-Maria Rajamäki och programledaren Hannah Norrena. Du kan redan nu ställa anonyma frågor till dem via formuläret nedan.

Formuläret är inte längre tillgängligt.