Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vädret sätter käppar i hjulen för internationell bandyturnering

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 17:41.
Våt konstis i Borgå
Bildtext Ett lager av vatten på konstisen i Borgå på torsdagsmorgonen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Under veckoslutet ska en landslagsturnering i bandy spelas på konstisen i Borgå. Men då väderprognosen utlovar regn och plusgrader finns en risk att isen smälter.

Förra veckoslutet fick bandyligamatchen mellan Akilles och Veiterä ställas in eftersom konstisen i Borgå smalt på grund av det varma vädret.

Med start på fredag ska Finlands, Sveriges och regerande världsmästaren Rysslands herrlandslag spela en turnering på konstisen i Borgå. Även Finlands landslag för U19-pojkar finns med. De ska möta den svenska toppklubben Sandvikens 18 år gamla pojkar.

Isskötarna får jobba hårt för att isen ska hålla och matcherna bli av.

– Med god tro och stora fötter så håller isen nog på fredag. Söndagen kommer däremot att bli en stor utmaning, i och med att väderprognosen lovar regn och rusk, säger chefen för idrottstjänster Per Högström i Borgå.

Per Högström
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Ingen reservplan

Några bombsäkra löften om att det går att spela bandy på konstisen hela veckoslutet kan han inte ge. Det beror helt och hållet på väder och vind.

På onsdagen var vädret fint, men torsdagsmorgonen inleddes med regn.

Högström konstaterar att stadens personal gör sitt bästa, sedan får man se vad det räcker till. Någon egentlig reservplan har Borgå stad inte.

– Det är upp till föreningarna att fundera på en reservplan. Frågan är om det finns någon is som går att spela på i närheten, säger Högström.

Tre grader ännu okej

Regnet och blåsten är de stora bovarna i dramat.

Tre plusgrader skulle tekniken ännu klara av, men då temperaturen börjar komma upp till sex, sju grader räcker inte kylan som kommer underifrån till.

– Vi har haft folk på jobb natten till torsdag, och kommer att ha folk på jobb också natten till fredag. På nätterna är det lite kallare och då kan vi få tillbaka det som har smultit under dagen.

November och december är nu regniga för tredje året i rad, och problemet med konstisarna börjar vara återkommande.

Konstisen i Borgå
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Orealistiskt med bandyhall

I Borgå har det länge varit tal om att det skulle behövas en bandyhall, eller åtminstone ett tak över konstisen.

Det ser Högström ändå inte som realistiskt, särskilt eftersom det inte finns några stora bandyhallar i Finland.

– Frågan är besvärlig. Det är en stor satsning som inte är motiverad med tanke på stadens ekonomi, utan det skulle gälla för något företag att sponsorera ett hallbygge, säger han.

Bandyturneringen inleds klockan 18.30 på fredag, då Finland och Ryssland möts. Mer information om turneringen hittar du på Akilles bandys webbplats.